Panningen, Netherlands

Gerestaureerd heiligenbeeld teruggeplaatst in Baarlose kerk

De Heilige Expeditus. foto: Historische Werkgroep de Borcht Baarlo / Facebook
In de kerk in Baarlo wordt een heiligenbeeld teruggeplaatst. Het gaat om ‘De Heilige Expeditus’, die in 1944 zwaar beschadigd raakte door Duitse troepen in de strijd om Baarlo.
Youri Buis | 3 augustus 2023 11:28 | Aangepast op 3 augustus 2023 11:28
Restauratie
Het beeld werd zwaargehavend aangetroffen tussen de brokstukken van de opgeblazen Cuyperskerk. De Heilige Expeditus was onder meer beide armen verloren. Parochianen en stichtingen besloten in actie te komen en zorgden er met financiële ondersteuning voor dat het beeld kon worden gerestaureerd. Er is bewust gekozen om bepaalde oorlogsschade niet weg te werken, aangezien dat volgens de parochie bij het verhaal van het beeld hoort.

Openstelling
Op alle donderdagen in augustus wordt de Baarlose kerk opengesteld voor bezoekers. Naast onder meer de grafkelder van de familie Van Erp, zal ook het beeld van De Heilige Expeditus worden tentoongesteld. Deze maand is de kerk iedere donderdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.
Links onderaan: De Heilige Expeditus in de voormalige Cuyperskerk (ca. 1925) foto: Historische Werkgroep de Borcht Baarlo / Facebook
Het gerestaureerde beeld van De Heilige Expeditus. foto: Historische Werkgroep de Borcht Baarlo / Facebook

Lees meer over:

Kerk Baarlo|Heiligenbeeld|

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41