Panningen, Netherlands

Gezamenlijke aanpak geurklachten drogerij Panningen

De gemeente Peel en Maas gaat de Provincie Limburg ondersteunen bij de behandeling van geurklachten die binnenkomen over drogerij Van de Weijer in Panningen. Ook wordt gepraat met het bedrijf over aanvullende maatregelen.
Deborah Parren | 1 december 2021 16:55 | Aangepast op 1 december 2021 16:55
Dat is vrijdag uit het gesprek tussen wethouder Paul Sanders en gedeputeerde Madeleine van Toorenburg gekomen, laat de gemeente woensdag weten.

Penetrante geur

Al jaren klagen omwonenden over een penetrante, zurige geur die afkomstig is van de drogerij aan Industrieterrein Panningen. Daarover zijn de afgelopen jaren bij de gemeente en provincie verschillende klachten binnengekomen. Peel en Maas gaat Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zuid-Limburg nu ondersteunen bij het reageren op en verifiëren van klachten.

Maatregelen

In een overleg met Van de Weijer wordt gekeken of de overlast voor de omgeving verder kan worden verminderd. Daarvoor worden aanvullende maatregelen onderzocht die het bedrijf nog kan of moet nemen om de geurhinder voor de omgeving zoveel als mogelijk te beperken. Mochten er maatregelen wettelijk afdwingbaar zijn, dan wordt dat in de vergunning vastgelegd.

Politieke vragen

Het CDA heeft verschillende keren aandacht gevraagd voor de stankproblematiek. Onlangs stelde raadslid Roel Boots nog vragen over het aantal klachten van stankoverlast. De partij betwijfelt of de gemeente Peel en Maas het totaalaantal klachten door heeft gegeven.

Totaalbeeld

Bij de gemeente zouden vanaf 2018 36 klachten binnen zijn gekomen. Peel en Maas gaf aan dat het niet veel kan doen, omdat de provincie de vergunningverlener is en toe moet zien of de voorwaarden nageleefd worden. Zo komen ook bij de provincie klachten binnen. Het CDA wil dat de gemeente ook die aantallen opvraagt om een totaalbeeld te krijgen.


De gemeente, provincie en de ondernemer hebben eerder al gekeken of verplaatsing van de industriële drogerij en afvalverwerker een optie was. Maar dat bleek financieel niet haalbaar te zijn.

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...