Panningen, Netherlands

Gouden Clownsneusprijs voor Kesselse zorgclown

Antoinette Kruijk uit Kessel krijgt dinsdag als zorgclown samen met haar team de Arno's Gouden Clownsneusprijs uitgereikt. Het is een stimuleringsprijs van Stichting miMakkus.
Deborah Parren | 21 september 2021 15:59 | Aangepast op 21 september 2021 15:59
Kruijk is getraind om te communiceren met mensen met zware dementie. Ze wordt een paar keer per week ingezet op een gesloten afdeling van zorgcentrum De Egthe in Echt, schrijft SOL2.

Rode clownsneus

Stichting miMakkus traint mensen om contact te maken met iedereen voor wie taal niet (langer) vanzelfsprekend is. De Kesselse is niet alleen opgeleid als contactexpert, maar ook als clown. Maar anders dan andere miMakkus-clowns, laat ze haar schmink en clownspak achterwege op de gesloten afdeling van De Egthe. Kruijk draagt alleen nog een rode clownsneus aan haar tasje, zodat haar collega’s weten dat ze in haar rol zit.

Zonder opsmuk

Ze merkt dat ze zonder alle opsmuk beter contact maakt met de patiënten. "Je kunt veel meer lijntjes leggen met mensen op de afdeling", vertelt ze aan de lokale omroep van Echt-Susteren. "Ik ben onderdeel van het team dus kan sneller terugkoppelen: dit heb ik gezien, dit kan zus of zo." Juist om die reden heeft het team van het Zuyderland-zorgcentrum de stimuleringsprijs van 750 euro gewonnen.

Belevingswereld binnentreden

De meeste patiënten zitten vooral in hun eigen wereld, maar Kruijk heeft toch haar methodes om contact te maken. Zo vertelt ze over een haakwerk dat ze altijd bij heeft. "Een miMakkus-clown maakt dan gebruik van zijn opleiding en gaat extra onhandig doen. Dan valt me juist die bal weg. De bewoner haakt daarop in, ik ook weer, en dan heb je een respectvol contact naar elkaar toe."

Geluksmomentjes

Het vergt veel energie, maar het brengt haar ook geluksmomentjes. Zo vertelt Kruijk over die keer dat ze bij een patiënt in bed klom, nadat ze net haar eigen collega's naar buiten had gestuurd. De patiënt in kwestie was boos op de medewerkers omdat ze in bed moest blijven liggen. "We hebben daarna een half uur op dat bed zitten te vertellen. We hebben de grootste lol gehad.'


Rust bij bewoners en medewerkers

Volgens collega Virginia Prudon is Kruijk onmisbaar. "Ze brengt rust op de afdeling en voor ons", vertelt de zorgmedewerkster. "Een mevrouw moest naar de wc en wij hadden alle trucs al uit de doos gehaald. Antoinette speelt het spel dan mee en wat mevrouw dan eigenlijk niet zou doen, heeft Antoinette dan toch voor elkaar gekregen."

De prijs wordt dinsdagavond in het Parktheater in Eindhoven uitgereikt.

Foto: SOL2

Meest gelezen

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De redactie | 14 apr 2024 11:40

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Lees ook

Meijel's nieuwste speeltuin ‘Willumpark’ geopend

Schutterij Sint Willibrordus heeft woensdag op feestelijke wijze een nieuwe speeltuin geopend in Mei...

Oud-burgemeester voormalige gemeente Helden overleden

Ben Schellekens, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Helden, is overleden. Hij werd 86 jaar.

Kandidaten gezocht voor terugkerende Cultuurprijs

De Cultuurprijs Peel & Maas keert na twee jaar afwezigheid terug. Dat meldt Meijel24. Komend najaar ...

Hans van Dijk langer coach van Bevo Hc

Coach Hans van Dijk heeft zijn contract bij Bevo Hc met een jaar verlengd. Dat laat de club weten op...

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Een wooncomplex in een groene omgeving voor jong en oud, waar continu zorg geboden en gewaarborgd wo...

Zweedse springruiter subliem naar laatste horde Wereldbekerfinale

Springruiter Henrik von Eckermann en zijn paard King Edward hebben donderdag op zeer overtuigende wi...