Panningen, Netherlands

Herinrichting centrum Panningen: minder of geen auto's in gebied

Met de plannen om het centrum van Panningen autoluw of zelfs autovrij te maken moet het gebied verbeterd en aantrekkelijker worden. Het college wil daarvoor twee varianten laten onderzoeken.
Deborah Parren | 10 januari 2022 15:28 | Aangepast op 10 januari 2022 15:28
Voor dat onderzoek is 150.000 euro euro nodig. Aan de raad wordt in de eerstvolgende raadsvergadering gevraagd of zij geld beschikbaar wil stellen.


Autoluwe zone

Al langer heeft de gemeenschap de wens om het Raadhuisplein niet te gebruiken als parkeerterrein, maar anders te benutten. Het college stelt twee varianten voor om het gebied anders in te richten. Met de minimale variant wordt er vanaf de voormalige locatie van het postkantoor aan de achterkant van de winkels aan de Raadhuisstraat een straat aangelegd. Voor dat plan moet de gemeente vier woningen aankopen en slopen. "Dan kun je het centrum autoluw maken en het verkeer achter de winkels doorgeleiden", legt wethouder Paul Sanders uit. "Dan kun je van het Raadhuisplein een rustiger plein maken, omdat de aanpassing de verkeersdruk weghoudt."

Autovrij centrum

De andere, maximale variant gaat nog een stapje verder en is daardoor ook wat ingrijpender en uitgebreider. "Dan moeten we zeven woningen verwerven en slopen", zegt Sanders. Net als op de Leerlooierstraat komen er dan parkeerplekken in het midden van de nieuwe weg. "Het beeld met schuine parkeervakken achter Change kapper & beautysalon trek je door tot aan de postkantoorlocatie. Dan kun je het centrum helemaal autovrij maken en daar een groen belevingsparkje maken." Ook ziet het college mogelijkheden om de voetgangerszone die nu stopt bij Change te verlengen tot aan de voorkant van de oud-postkantoorlocatie.

Terrein postkantoor

En dan zijn er ook nog opties voor het terrein van het voormalige postkantoor zelf. "Je kunt daar alleen parkeerplaatsen maken of winkels met appartementen maken. Een kopie van de Changelocatie." Jaren geleden werd al duidelijk dat aan die kant van het centrum te weinig parkeerplekken waren. Na het slopen van het postkantoor is daar tijdelijk een parkeerplaats gemaakt. De derde mogelijkheid is dan ook om alleen de locatie van het postkantoor aan te pakken en het centrum daar niet bij te betrekken.


Locatie snuffelshop

Overigens heeft de Aldi interesse getoond in de locatie waar nu Snuffelshop Gediam ligt. "Het is nog pril", geeft wethouder Sanders aan. "De Aldi is zich aan het oriënteren. Ze hebben nu een plan ingediend om het gebied te gaan herontwikkelen. Er zou dan een ondergrondse parkeergarage moeten komen en boven de winkel appartementen. Daarvoor moet wel een aantal woningen worden opgekocht."

Onderzoek moet duidelijk maken wat de kosten van de drie varianten zijn. Op basis daarvan kan de raad naar verwachting in het vierde kwartaal dit jaar een keuze maken welk plan wordt uitgevoerd. En of er in een deel van het centrum van Panningen dus nog steeds, minder of geen auto's meer rijden. 

Meest gelezen

In memoriam: Renate van Rijn

De redactie | 2 okt 2022 15:09

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

Oproep bisdom: luid klokken voor Oekraïne

Het bisdom nodigt alle parochies in Limburg uit om vanmiddag om 17.15 uur de klokken te luiden voor ...

Grote botsing in Kessel

Op de N273 in Kessel zijn zaterdagmiddag verschillende voertuigen met elkaar in botsing gekomen. Twe...

Zo laat je iemand anders voor je stemmen

Kunt u zelf niet naar het stembureau? Bijvoorbeeld omdat u klachten hebt die passen bij het coronavi...

Dario Polman langer bij Bevo

Dario Polman blijft nog zeker één jaar bij Bevo Hc. Hij heeft zijn contract verlengd.

Meeste stemmen voor Beeselse lokale partijen in 2018

De meeste stemmen tijdens de Beeselse gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gingen naar de twee lokale p...

Deze kandidaten zijn in de raad van Beesel gekozen

De raad van Beesel veel vertrouwde gezichten in de nieuwe gemeenteraad.