Panningen, Netherlands

Hoog risico overlijden coronapatienten na operatie

Patiënten die besmet zijn met corona hebben na een operatie een ernstig verhoogd risico op overlijden. Om die reden is het verstandig om bij een eventuele tweede corona uitbraak alle patiënten vóór een operatie te testen op corona.
Bart Nelissen | 16 juni 2020 10:34 | Aangepast op 16 juni 2020 10:34
Zeker nu de landelijke testcapaciteit dat ook toelaat. Dit blijkt uit onderzoek van het internationale chirurgennetwerk COVIDSurg Collaborative waar VieCuri Medisch Centrum deel van uitmaakt. Niet alleen oudere patiënten hebben volgens de onderzoekers na een operatie een verhoogde kans op overlijden, maar ook jongere patiënten vanaf 30 jaar.

“Wij waren als internationale onderzoeksgroep bezorgd over de kwetsbaarheid van onze patiënten, die een operatie nodig hebben terwijl er een coronapandemie heerst. Gelukkig hebben wij in Nederland alleen geopereerd als het echt noodzakelijk was en kunnen nu onze operatieprogramma’s weer veilig opstarten als iedereen zich aan de regels blijft houden”, zegt Joop Konsten, gastro-intestinaal chirurg in VieCuri. “De drempel om te opereren tijdens de coronapandemie moet dan ook een stuk hoger liggen dan normaal. Tevens is het goed om waar mogelijk weer mee te doen met (inter-) nationale onderzoeken, omdat wij nog onvoldoende kennis hebben van de ziekte.”

De onderzoekers verzamelden gegevens van patiënten uit 235 ziekenhuizen in 24 landen - voornamelijk in Europa en Noord-Amerika - die 7 dagen vóór tot 30 dagen na een operatie het coronavirus opliepen in de periode 1 januari -31 maart 2020. In totaal ging het om 1128 patiënten; 54% was man, de helft was ≥ 70 jaar. Naast VieCuri werkten ook het Academisch Ziekenhuis Groningen, Amsterdam UMC en Máxima MC aan het onderzoek mee.

Bij driekwart van de patiënten ging het om een spoedoperatie, de rest onderging een preventieve ingreep. Van de met spoed geopereerde patiënten was bij een derde vóór de operatie corona vastgesteld; de rest kreeg de diagnose erna. Van de patiënten, die een preventieve ingreep ondergingen, had 8% de infectie voor de operatie. Bij 89% werd deze na de operatie vastgesteld en bij 3% was het tijdstip van diagnose onbekend. 

Bijna 24% van alle patiënten overleed binnen 30 dagen na de operatie. Van de groep patiënten kreeg 51% een longontsteking. 8% van de coronapatiënten kregen na de operatie een longontsteking, waarvan 38% overleed. Dit cijfer is vergelijkbaar met die van coronapatiënten op de IC. 5% van de patiënten overleed na een grote buikoperatie. Eerdere cijfers en onderzoeken van voor de coronapandemie zijn lager.

Meest gelezen

DES Group neemt Regio Service over

De redactie | 30 nov 2023 13:55

Atje vur Adje wint liedjesavond Dörper Kuus

Bregje Deckers | 26 nov 2023 11:54

Lees ook

Huldiging voor 60 jaar lid van de schutterij

Frits Hebben en Pierre Suntjens zijn vorige week gehuldigd vanwege hun 60-jarig lidmaatschap bij Sch...

Kessel en Kessel-Eik krijgen dorpsquiz

Ook in de dorpen Kessel en Kessel-Eik wordt komend jaar een dorpsquiz georganiseerd. Na edities in H...

Renovaties ‘kunstwerken’ in Peelkanalen afgerond

De renovaties van dertien ‘kunstwerken’ in het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peelkanaal z...

Archiefportaal Peel en Maas doorzoekbaar op PeelenMaasNet

Zoektermen maken het mogelijk om op PeelenMaasNet het archiefportaal van de gemeente Peel en Maas te...

Handbalsport centraal in P&M Sportcafé

Een volle tafel met interessante gasten in een nieuwe aflevering van het P&M Sportcafé. Deze uitzend...

Jubileumtentoonstelling Tajiri vanaf dit weekend te zien in Venlo

In het Museum van Bommel van Dam is vanaf dit weekend een jubileumtentoonstelling te zien ter ere va...