Panningen, Netherlands

Horeca bezorgd over 'concurrerend' terras De Paort

De horeca in Kessel maakt zich zorgen over de plannen voor de renovatie van De Paort. De bedoeling is dat er een terras en professionele keuken komen, en dat stuit tegen de borst van de horecaondernemers. "We moeten voorkomen dat de multifunctionele accommodatie (MFA) kan floreren ten koste van de reguliere horeca in Kessel."
Deborah Parren | 23 juni 2021 10:49 | Aangepast op 23 juni 2021 10:49
Dat zegt Christel Nabuurs, regiomanager van Koninklijke Horeca Nederland, namens Baron Frits, Het Raadhuys, Bej Ton en Marij, IJssalon Clevers Kessel, Mandarin, De Rozentuin en De Taverne tijdens de commissievergadering.

Oneerlijke concurrentie

"Er zijn geen bezwaren tegen de vernieuwbouwplannen, maar het merendeel van de horeca in Kessel wil voorkomen dat het MFA uiteindelijk alleen zou kunnen floreren ten koste van de reguliere horeca in Kessel", zegt Nabuurs. Het terras is overigens uitsluitend bedoeld voor gebruikers van De Paort. "Maar op welke wijze wordt hier op toegezien", vraagt ze zich namens de horecazaken af. Daarom wil de horeca dat wordt vastgelegd dat de Stichting MFA niet de intentie heeft om met de horeca te beconcurreren.

Consumptieverstrekking

Volgens wethouder Anget Mestrom gaat het bij De Paort alleen om consumptieverstrekking van gebruikers. "Waar het terras komt, is niet een plek waar je zomaar binnenloopt." Ook speelden volgens haar deze zorgen in andere dorpen. "Uiteindelijk zien we dat de samenwerking in het dorp altijd naar behoren wordt uitgewerkt en naar wordt gehandeld."


Forse investering

De VVD en PvdA/GroenLinks lieten tijdens de vergadering weten moeite te hebben dat het plan 1.370.000 euro gaat kosten. Dat is fors meer dan de 850.00 euro die elke kern krijgt voor de bouw of vernieuwbouw van een gemeenschapshuis. De VVD is 'not amused' over de hoogte van het bedrag. "Ik had van het college verwacht dat ze met de raad in gesprek gaat om de kaders te herijken. Als we tegen stemmen, zijn wij de gebeten hond. Dat vind ik niet prettig", reageert fractievoorzitter Teun Heldens.

Irreële norm

Frits Berben van PvdA/GroenLinks vindt ook dat het college naar de raad toe had kunnen komen dat 850.000 euro geen irreële norm is. "Wat de ene krijgt, moet de ander ook krijgen. Anders moeten we iets met de norm doen." De partijen CDA en Lokaal Peel en Maas zijn juist enthousiast over de plannen. "Dit is een goede en noodzakelijke investering in de Kesselse samenleving", vindt CDA-raadslid Roel Boots. "De huidige De Paort is echt niet meer van deze tijd. Het plan dat voorligt is weliswaar niet goedkoop, maar het is wel kwalitatief sterk en wordt gesteund door veel verenigingen en burgers."

Vier bouwlagen

Volgens het college valt het bedrag hoger uit, omdat het gebouw bestaat uit vier bouwlagen met een lift. Ook kost het ruim twee ton extra om de bovenste verdieping met sportruimte aan te passen. Overigens draagt Kessel zelf 232.757 euro bij. Het college heeft daarbij de voorwaarde gesteld dat Stichting MFA moet kunnen aantonen dat de financiering voor de vernieuwbouw rond is. Anders pompt de gemeente er niet maximaal 1.370.000 euro in.

Parkeerproblematiek

Verder uitte de eigenaar van B&B Het Raadhuys zijn zorgen over de verkeers- en parkeerproblematiek in de kern. "Het is een te grote verkeersdrukte in een klein centrumgebied", zo zegt Theo Peeters. "Er zijn vaak geen parkeerplekken voor onze gasten door een structureel tekort." Volgens de B&B-eigenaar zorgt dat voor minder goede recensies voor zijn bed & breakfast en een druk op de bezettingsgraad.

Gebruikers

Na de renovatie van De Paort komen er nieuwe gebruikers bij. Het gaat om een dorpsontmoeting voor ouderen en kwetsbare inwoners, een eetpunt, de bibliotheek, de lokale muziekverenigingen en het VVV-infopunt. In totaal biedt het gemeenschapshuis dan ruimte voor zo'n 25 verenigingen, organisaties en groepen.

Als de raad op 6 juli instemt met het plan, dan kan met de renovatie na carnaval 2022 worden gestart. Als alles volgens planning verloopt, dan wordt het vernieuwde gemeenschapshuis volgend jaar in het najaar geopend.

Meest gelezen

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

In memoriam: Renate van Rijn

De redactie | 2 okt 2022 15:09

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

Politiek Café Beesel

Zaterdag 5 en 12 maart zendt Omroep P&M om 14.00 uur het Politiek Café van de gemeente Beesel uit. ...

Woonlasten stijgen het hardst in Beesel

De stijging van de woonlasten in de gemeente Beesel is het hoogst van heel Limburg. Huiseigenaren in...

Nog geen besluit over toekomst school Beesel

De gemeenteraad van Beesel heeft maandagavond het voorstel van het college verworpen voor een nieuwe...

Woningmarkt hét thema van de verkiezingen

Alle partijen in de gemeenteraad zijn het er over eens: de krapte op de woningmarkt moet worden opge...

Hier kun je in Peel en Maas stemmen

We mogen weer naar de stembus om een rood bolletje in te kleuren. Aan de hand van de stemmen wordt e...

Coulanceregeling voor schade wateroverlast

Het kabinet heeft besloten dat gedupeerden van de wateroverlast van vorig jaar toch een tegemoetkomi...