Panningen, Netherlands

Interessepeiling voor warmte warmte- en koudevoorziening

In de maand mei wordt een interessepeiling uitgevoerd in een groot gedeelte van Panningen om inzicht te krijgen hoe huurders, woningeigenaren en ondernemers denken over duurzaamheid en in het bijzonder een collectieve warmte- en koudevoorziening. Inwoners kunnen de interessepeiling invullen op www.wkpanningen.nl.
Bart Nelissen | 5 mei 2021 14:56 | Aangepast op 5 mei 2021 14:56
 

Klimaatakkoord

''In het nationale Klimaatakkoord staat één doel centraal: de uitstoot van broeikasgassen in Nederland terugdringen. Veel panden zijn matig geïsoleerd en bijna allemaal worden ze verwarmd met aardgas. Er zal een duurzaam alternatief gezocht moeten worden. Hiervoor is een warmte | koude-net een interessante optie'', aldus de initiatiefnemers.

Peiling

De gemeente Peel en Maas en woningcorporatie Wonen Limburg kijken naar de mogelijkheden om woningen en andere gebouwen te verduurzamen. Net als Peel Energie, een coöperatie die lokaal gas en stroom levert van en voor Peel en Maas.

In plaats van een gasleiding komen er leidingen in de grond waar warm en koud water door stroomt. Het warme water wordt gebruikt om woningen te verwarmen of om te douchen. Met het koude water worden woningen gekoeld. Lokale duurzame warmtebronnen zoals zonnecollectoren en warmtepompen produceren de warmte en koude. Om deze energie te kunnen gebruiken in de winter, wanneer de vraag het grootst is, is er opslag nodig. Dit is het Ecovat, een groot vat onder de grond, dat buiten de wijk ligt. Vanuit dit Ecovat wordt het warme en koude water naar huizen en bedrijven getransporteerd.

Brochure  

In de eerste week van mei wordt er een brochure over het project verspreid op 5000 adressen in Panningen. In de gehele maand mei is het mogelijk de interessepeiling in te vullen op www.wkpanningen.nl. Op dit moment is het een interessepeiling. Het doel is om te bepalen hoe inwoners tegenover dit duurzame initiatief staan. Als blijkt dat er positieve interesse is kan de gemeente een aanvraag doen.

Meest gelezen

Botsing in Maasbree: bromfietser gewond

De redactie | 23 jun 2022 17:40

OLS Meijel trapt af met vriendentreffen

De redactie | 25 jun 2022 16:10

Lees ook

Dode watervogels bij de Maas gevonden

Bij de Maas in de buurt van Baarlo en Kessel zijn dode watervogels gevonden. Dat heeft de gemeente P...

Voorbereiding gestart opvang vluchtelingen Oekraïne

De gemeente in Noord-Limburg zijn met de veiligheidsregio actief op zoek naar geschikte opvanglocati...

Top 15 (week 9)

Het is deze week niet echt dringen geblazen in de top 5. Tenzij Ed Sheeran nog even wat registers op...

In gesprek met de lijsttrekker: Jan Hendriks

Hij nam in 2010 afscheid als raadslid, maar keerde vorig jaar terug in de raad. Nu is hij lijsttrekk...

Jong Nederland Maasbree plant nieuwe bomen

Op het terrein van Jong Nederland Maasbree zijn zaterdag door de jongste leden nieuwe bomen geplant....

Lokaal neemt voortouw in coalitievorming

Lokaal Peel en Maas gaat het initiatief nemen voor het vormen van een coalitie in Peel en Maas. De p...