Na het hoogwater van juli 2021 hebben de bewoners van het buitendijks gebied samen met de gemeente Peel en Maas gewerkt aan een hoogwaterplan. Zelfredzaamheid, aanpassngen van de infrastructuur en het organiseren van de mankracht en materieel maakten deel uit van het plan.
Plan
“Het dijkversterkingsproject gaat vooral over de veiligheid van bewoners binnen de dijk. Met andere bewoners die ook buitendijks wonen ben ik na gaan denken over maatregelen die de bewoners buiten de dijk kunnen helpen”, zegt Luuk van Dijk. “Samen met de gemeente hebben we de verbinding gelegd met de dijkversterking: werken aan hoogwaterveiligheid, zowel binnendijks als buitendijks. Door ons als goed te organiseren, en samen te werken met het waterschap en de gemeente, kunnen we nu maatregelen gaan treffen die helpen om schade in de toekomst te voorkomen.”
Kratten en spullen
Het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld kratten aan te schaffen om spullen hoog en droog in de woning te kunnen laten staan, maar daaronder valt ook een studiebudget om een goede evacuatieroute te realiseren. Het verbeteren van de evacuatieroutes is een onderdeel van het Hoogwaterveiligheidsproject Baarlo – Hout-Blerick.
Samen
"Het is voor het eerst dat inwoners in Limburg langs de Maas hun zelfredzaamheid op deze wijze vergroten", reageert wethouder Rob Wanten. Dat wij als gemeente samen met het waterschap een helpende hand bieden met onze expertise is logisch. In een hoogwatersituatie heeft ieder zijn eigen taken en gezamenlijk staan we voor voorkomen van leed en grote schade. In de aanvraag aan het rampenfonds zitten een aantal zaken die hier mooi op aansluiten, zoals bijvoorbeeld een machine voor het vullen van zandzakken."