Panningen, Netherlands

Kabinet: ''Ruimhartig over vergoeding schade''

Het demissionaire kabinet heeft bij de bekendmaking van het overheidsfonds om onverzekerbare waterschade vergoed te krijgen, laten weten ruimhartig te zijn in de vergoeding van de schade. De regeling betreft schade die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is. Voor verschillende soorten schade gelden verschillende percentages en er zijn grensbedragen voor de tegemoetkoming aan bedrijven.
Bart Nelissen | 13 augustus 2021 17:22 | Aangepast op 13 augustus 2021 17:22
Reacties

LLTB-voorzitter Léon Faassen: “Het kabinet heeft snel en adequaat gereageerd op de wateroverlast. Overstromingen hebben immers niet alleen een grote impact op de bedrijfsvoering, het kan ook een traumatische gebeurtenis zijn.” Faassen spreekt ook zijn waardering uit voor de samenwerking met de provincie Limburg. “Zowel met gedeputeerden als ambtenaren van de provincie hebben we snel kunnen schakelen. Ze namen de problemen voor boeren en tuinders vanaf het begin serieus. Ook die houding heeft geholpen om onze boodschap aan het kabinet over te brengen.”

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, vult aan: “Het ministerie van LNV onderkende direct de ernst van de situatie en het belang van een goede schadetegemoetkoming. De onzekerheid waar mensen na een ramp in leven moet zo snel mogelijk worden ingeperkt, de schaderegeling is daar een belangrijke stap in. Het is goed dat de hoofdlijnen nu bekend zijn, snelle goedkeuring van alle details door de Europese Commissie is de volgende stap.”


Percentages

De regeling hanteert op aandringen van LTO een ruime definitie van wateroverlast: zowel overstroming als afstromend water als gevolg van extreme neerslag, zodat schade die redelijkerwijs niet te verzekeren viel inderdaad onder de waterschaderegeling valt en ondernemers daarvoor dus in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schade.

Zo wordt schade aan de woning voor 90 procent vergoed en voor de inboedel geldt een maximumvergoeding van 36.000 euro. Voor ondernemers betaalt de overheid onder meer twee derde van de opruimkosten. Het demissionaire kabinet heeft geen maximumbedrag aan de totale regeling gehangen.


Alleen deze keer

Het kabinet benadrukt dat de niet-verzekerde schade alleen deze keer wordt vergoed. Bij toekomstige rampen moeten deze zaken wel verzekerd zijn en vallen ze niet meer onder de wettelijke schaderegeling bij rampen.

Om een vergoeding te krijgen uit het overheidsfonds kunnen particulieren, ondernemers en andere organisaties bij het meldpunt van de RVO terecht. Dat meldpunt is sinds maandag open.

Meest gelezen

Politie zoekt vermiste vrouw

De redactie | 27 sep 2022 15:51

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...