Panningen, Netherlands

Kermis Festival Outdoor lijdt ruim ton verlies

Kermis Festival Outdoor in Panningen heeft naar verwachting ruim één ton financieel verlies geleden, doordat het driedaagse evenement last minute alleen nog op de vrijdag door kon gaan.
Deborah Parren | 13 juli 2021 15:21 | Aangepast op 13 juli 2021 15:21
Een uur voor aanvang werden namelijk de aangescherpte coronamaatregelen duidelijk voor onder andere buitenevenementen. Vanaf afgelopen zaterdag mogen nog maximaal 1000 mensen bij evenementen in de buitenlucht zijn.

Huilende jeugd

"Het is dubbel", blikt medeorganisator Martijn Horsten terug. "Aan de ene kant was het mooi dat we een avond iets hebben kunnen doen. Maar aan de andere kant juist jammer dat het maar één avond was." Die avond kwamen tussen de 2000 en 2500 jongeren naar de feesttent op het oude sportpark waar ruimte was voor zo'n 5000 bezoekers. "Huilende jeugd had ik om me heen hangen. 'Godverdomme, één dag feest, zo sjiek. Wat heb ik dit gemist. We mogen maar één dag, dan zuipen we voor drie dagen', zeiden ze. Iedereen vond het geweldig. Het is klote als je zaterdag dan nee moet verkopen."


Vals testbewijs

De organisatie riep vrijdag mensen met kaartjes voor zaterdag en zondag op om vrijdagavond te komen. Uiteindelijk konden een hoop mensen alsnog niet komen, omdat ze die avond nog niet getest waren. Bezoekers mochten alleen binnen als ze volledig gevaccineerd waren of een negatief testbewijs hadden. "We hebben drie mensen aan de deur gehad met een vals testbewijs. Van de ruim 2000 bezoekers valt dat mee."

Krom

Horsten, ook eigenaar van Dotje's Skihut, heeft moeite met de tegenstrijdigheden binnen de coronamaatregelen. "We hadden 2500 mensen vrijdag op het feest staan, getest en al. Ik wist wie binnen waren en dat ze gezond waren. Zaterdag had ik het café open en zitten er 200 van wie ik niet weet wie ze zijn en of ze gezond zijn. Het is zo krom als maar zijn kan." Hij vindt dat het afgelopen weekend 'het perfecte beeld van 1,5 jaar is'. "Het mag, je gaat het regelen, klaarstaan. En dan ho, wat hebben we gedaan, het mag niet meer. Ik heb respect voor Rutte en De Jonge, maar ze weten niet wat ze moeten. Dat snap ik, want deze situatie hebben we nog nooit meegemaakt."

Geschiedenisboeken in

Volgens de organisator kan dit evenement wel de geschiedenisboeken in. "Tien dagen geleden belde de burgemeester nog met 'proficiat jullie mogen', stond het gras een meter hoog op het veld en was er verder nog niets. In zes dagen tijd tover je een gigantische tent waar je normaal maanden voorbereiding voor nodig hebt. En een uur voor de wedstrijd begint, trekken ze (kabinet, red.) de stekker eruit." Desondanks heeft hij zelden zoveel positieve geluiden op een feest gehoord. "Het was een hele rare dag, maar evengoed sjiek. Terwijl het eigenlijk om te huilen was."

De ondernemer hoopt dat het Rijk met een tegemoetkoming komt. "Dit heeft niks met ondernemersrisico te maken. Een uur van tevoren hoor je dit. Dan blijf je met een financieel debacle achter. Het kan niet zo zijn dat ik nu financieel de boot in ga en daar niets tegenover staat."

Meest gelezen

In memoriam: Renate van Rijn

De redactie | 2 okt 2022 15:09

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

Lees ook

Stichting zamelt aggregaten in voor Oekraïne

Stichting Maasbree Wolsztyn is een inzamelingsactie gestart voor inwoners van de gemeente Lityn in O...

Terugkijken: Politiek Café Beesel

In het eerste Politiek Café stonden de thema's toerisme en zorg centraal. Alle partijen deelden hun...

Varkens omgekomen na val in gierput

Twee varkens zijn dinsdagavond overleden na een val in een gierput in Meijel.

School Beesel zorgt voor discussie in Politiek Café

De keuze over de nieuwe school leverde opnieuw discussie op in het Politiek Café. Maandag in de raa...

Voormalige camping en groepswoningen opvanglocaties Oekraïners

In twee groepswoningen in Maasbree en op een voormalige camping in Meijel worden Oekraïense vluchte...

CDA aan zet bij onderhandelingen voor college Beesel

Het CDA is de grootste partij in Beesel. Hoe gaat de coalitie eruit zien? De partij van Anouk Huijs ...