Panningen, Netherlands

Kessel en Kessel-Eik herdenken 80 jaar bevrijding met wandeltocht

In Kessel en Kessel-Eik werd dinsdagavond de bevrijding herdacht, 80 jaar geleden. Dat gebeurde met toespraken in de kasteeltuin, het ontsteken van het vrijheidsvuur en een bijzondere wandeltocht.
Youri Buis | 20 november 2024 17:15 | Aangepast op 20 november 2024 17:15
Vrijheidsvuur
In Kessel werd er dinsdag op een bijzondere manier stilgestaan bij 80 jaar vrijheid. De herdenking begon met een tocht langs verschillende plekken die nog dagelijks aan de oorlog doen denken. Eerst werd het vrijheidsvuur opgehaald in de Kesselse kerk. De stoet vertrok vanuit de kasteeltuin, met voorop de Pipe-band en vlak daarachter een aantal militaire voertuigen van de 'Black Watch'. Zo’n 30 bezoekers van de herdenking liepen mee. Bij de kerk sprak pastoor Wilson Varela een gebed uit.

Kazemat en Lancastermonument
De bezoekers en genodigden liepen vervolgens naar de kazemat aan de Maas, een klein stukje verderop. Vorig jaar werd deze kazemat na tientallen jaren weer zichtbaar gemaakt. Tijdens de wandeltocht was er dinsdagavond aandacht voor het verhaal van 10 mei 1940, waarbij de kazemat door een explosie werd verwoest door een granaat.

Daarna ging de wandeltocht verder naar het Lancastermonument. Daar werden de slachtoffers van de neergestorte bommenwerper op de oever van de Maas herdacht. Dat gebeurde in de nacht van 21 juli 1944.

Toespraken
Via de Baarloseweg en de Markt keerde de stoet terug naar de kasteeltuin. Daar werd het vrijheidsvuur ontstoken. Ook werden er een aantal toespraken gehouden, onder meer door burgemeester Bob Vostermans, gouverneur Emile Roemer en commandant Saathof van de Limburgse Jagers.

Roemer zei het belangrijk te vinden dat de verhalen uit de oorlog verteld blijven worden. “Verhalen die vertellen dat nadat de vlag uit kon, de bevrijding van Limburg nog zes maanden lang veel verdriet, verlies en verwoesting bracht. Waar kerk en kasteel op de valreep kapot moesten. Waar je de kanonnen hoorde bulderen van de slag om Meijel en de Peel.”

Alert blijven
Een van de aanwezige veteranen gaf aan onder de indruk te zijn van de herdenking in Kessel en Kessel-Eik. Hij vindt het mooi om de bevrijding elk jaar te herdenken en hoopt dat we dat blijven doen. “We gaan nu allemaal naar huis toe, we drinken een kop koffie of misschien een borrel en we beginnen weer met ons dagelijks leven. Door deze herdenkingen een paar keer te blijven herhalen, blijven we toch alert.”

Lees ook

Geen duidelijkheid over verplaatsing molen Kessel in 2025

De verplaatsing van de molen in Kessel laat langer op zich wachten. Dit jaar komt er zeker geen besl...

Bouw van 22 woningen in Kessel gestart

In Kessel is de bouw gestart van 22 woningen aan de Antoniushof, op de locatie van de voormalige vra...

Definitieve locatiekeuze voor molen Kessel uitgesteld

De verplaatsing van de molen in Kessel laat langer op zich wachten. De twee locaties die in beeld zi...

Bestuur MFA Kessel vraagt begrip voor dakinstallatie

Onlangs kregen de gebruikers van 'De Paort' de gelegenheid om de nieuwe multifunctionele accommodati...

Ook dit is Peel en Maas: de interculturele handwerkclub van Kessel

In Kessel is een bijzondere interculturele handwerkclub ontstaan, bestaande uit Manuela, Katrin, Mar...

Leerlingen Eikerwijs maken vastelaoveskraker met hulp van bekende namen

‘Ik wooj nie gaon’ van Van Lieshout & Arts, maar dan net even anders. Leerlingen van basisschool Eik...