Panningen, Netherlands

Kesselse agrariër stuurt slib op voor onderzoek

Agrariër Wim van den Eertwegh uit Kessel heeft het slib op zijn gewassen opgestuurd voor onderzoek. Daaruit moet blijken of het slib dat na het hoogwater is achtergebleven op akkervelden zo vervuild is dat boeren niet meer mogen oogsten.
Deborah Parren | 5 augustus 2021 09:40 | Aangepast op 5 augustus 2021 09:40
Deze week hoopt de Kesselnaar uitslag te krijgen van het onderzoek, schrijft 1Limburg. Een gecertificeerd laboratorium heeft onderzocht of er zware metalen zijn achtergebleven na de overstroming. Dat moet onderzoek van het slib in de uiterwaarden van de Maas bepalen.

53 Hectare

"We hebben direct na het hoogwater een monster opgestuurd", zegt Van den Eertwegh tegen L1. "Dat is in onderzoek bij het laboratorium. Dat moet bepalen of er zware metalen en verontreinigingen achter gebleven zijn en of een gewas überhaupt nog te oogsten is." De boer heeft in totaal een perceel ter grootte van 106 voetbalvelden (53 hectare) dat door het water nagenoeg afgeschreven is. De agrariër hoopt dat hij toch nog een gedeelte van de oogst kan redden. "Maïs, winterpeen, aardappelen, rabarber en bieten. De test moet uitwijzen of er nog iets bruikbaar is."

LLTB laat proeven nemen

Volgens Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is bij de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant op veel plaatsen verontreinigd slib achtergebleven dat niet makkelijk wegregent en aan de gewassen blijft kleven. Om een advies te kunnen uitbrengen over de effecten van dit slib op onder meer de diergezondheid zijn op vijf plaatsen in Limburg langs de Geul, de Roer en de Maas monsters genomen. De uitslagen laten zien dat er op een aantal plekken verhoogde concentraties van zink en lood worden aangetroffen.

Advies LLTB

De LLTB geeft de Limburgse landbouwers een aantal adviezen.

- Voorkom opname van slib: laat dieren niet grazen op deze percelen. Onderploegen van gewassen met veel slibdepositie kan zonder risico, ook afvoer is mogelijk.

- Opname van zink en lood in de plant is niet aan de orde.

- Wanneer er geen zichtbaar slib op het gras is achtergebleven: zorg bij het maaien en kuilen voor een zo beperkt mogelijk gehalte aan ruwe as. Onderzoek de kuil voor u deze gaat voeren aanvullend op zware metalen.

- Wanneer er zichtbaar slib is achtergebleven op het gras en de maïsplant: wees zeer voorzichtig en voer het gewas bij twijfel af.

Gecertificeerd bedrijf laten testen

Boeren die twijfelen of er verontreinigd slib op hun akkers ligt krijgen het advies om een monster door een gecertificeerd bedrijf te laten nemen en onderzoeken.

Foto: L1

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

Lees ook

'Grote en kleine bos KVW hoogtepunt van de week'

Het hele dorp is ermee bezig: Kindervakantiewerk in Maasbree. En dat al zestig jaar lang. De jubileu...

Zaterdag: mirabellen plukken bij Fruitboerderij uit Baarlo

Fruitboerderij in Baarlo opent zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur haar deuren voor een mirabellen pl...

Politie kan huisnummer niet vinden; spuit het op wegdek

De politie in Peel en Maas doet de oproep aan de inwoners om te zorgen voor een zichtbaar en leesbaa...

Meijelse visvijver gesloten na vondst dode eenden

De visvijver aan de Donk in Meijel is sinds zaterdag gesloten. De visvereniging heeft twee dode eend...

Aantal misdrijven Beesel neemt toe

In juli zijn er 38 misdrijven geregistreerd in de gemeente Beesel. Een maand eerder waren dit er 31....

Provincie wil Arriva sancties opleggen

Wanneer ritten van Arriva met bussen en treinen uitvallen vanwege het personeelstekort, gaat de prov...