Panningen, Netherlands

Kledingshop in Beringe mag een maand langer door

De kledingshop in Beringe voor vluchtelingen uit Oekraïne mag een maand langer op de locatie aan de Kievit blijven. De eigenaar van het pand heeft daar goedkeuring voor gegeven.
De redactie | 12 april 2023 15:10 | Aangepast op 12 april 2023 15:10
Toen vorig jaar tientallen vluchtelingen naar Peel en Maas kwamen, besloot een groep inwoners om een kledingshop te openen. Nu er geen nieuwe locatie is gevonden, moet de kledingwinkel noodgedwongen haar deuren sluiten. Tot ongenoegen van de vrijwilligers die er werken.

Een maand langer open
Initiatiefnemer Maarten Pijnenborgh is teleurgesteld dat het slot op de deur gaat, maar ziet geen andere mogelijkheid. Toch is er nu dus een lichtpuntje. "Ik kreeg zojuist een telefoontje dat we nog een maand langer open kunnen blijven. Dat betekent feitelijk dat we door kunnen gaan tot eind mei. Daarna houdt het op.

Blije gezichten
Met pijn in het hart moeten de vrijwilligers stoppen. Zo ook Tiny uit Meijel, die wekelijks hulp biedt. Voor haar betekent het vrijwilligerswerk erg veel. "Je ziet de mensen met een lach op het gezicht naar huis gaan. Dat is erg mooi. De winkel met tweedehands kleding draaide goed. Ook minima konden gebruik maken van de winkel.

Permanent
Pijnenborgh wilde van de shop een kledingbank voor heel Peel en Maas maken, maar krijgt nauwelijks steun van de gemeente, zo vindt hij. "Ik merk dat zelfsturing en een burgerinitiatief wel makkelijke woorden zijn. Dan is het ingewikkeld. Je krijgt bij een kledingbank een grote verantwoordelijkheid. Ik wil geen voorzitter zijn van de kledingbank. Maar wie dan wel? Dat is lastig."

Nagedacht
De gemeente Peel en Maas laat weten: "We vinden de kledingshop in Beringe (en eerder in Meijel) een mooi burgerinitiatief en een goed voorbeeld van de eigen kracht van inwoners die goed tot zijn recht komt. Oekraïense vluchtelingen en ook andere inwoners die hulp kunnen gebruiken, hebben hierdoor een extra steuntje in de rug mogen ontvangen. Daarvoor zijn we de mensen die zich hiervoor vrijwillig hebben ingezet zeer dankbaar. In de afgelopen periode hebben we als gemeente op verschillende manieren meegedacht met de initiatiefnemers om tot een permanente kledingshop te komen. Zo hebben we suggesties gedaan om de samenwerking te zoeken met mogelijke partners en hebben we de initiatiefnemers in contact gebracht met de Kledingbank in Maasbracht, het Experience Centre en andere partijen. Ook heeft de gemeente subsidie aangeboden."

Kledingbank
Inwoners van de gemeente Peel en Maas kunnen gebruik blijven maken van de diensten van de Kledingbank in Maasbracht, zo laat de gemeente weten.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Lees ook

Onderzoeksraad: te weinig aandacht voor veiligheid bij treinongeval Voorschoten

Er is op het spoorwegnet te weinig aandacht voor veiligheid. Die conclusie trekt de Onderzoeksraad v...

CDA-raadslid stelt vragen over bezwaar tegen uitspraak zonnepark

Het CDA in de gemeenteraad van Peel en Maas wil weten waarom de gemeente Peel en Maas in beroep gaat...

Dagbesteding Ut Groen knapt fietsen op voor vluchtelingen

Mensen van dagbesteding Ut Groen uit Koningslust hebben 25 fietsen opgeknapt voor vluchtelingen.

Geen straffen voor treinongeval waarbij Beringenaar omkwam

Er worden geen straffen gegeven naar aanleiding van het treinongeval in Voorschoten vorig jaar. Bij ...

Fietser gewond na val in Beringe

Bij een eenzijdig ongeval op de Kampweg in Beringe is woensdagochtend een fietser gewond geraakt. Ee...

Dansend uit de maat viert prins Pieter vastelaovend in Beringe

Ondanks dat de vastelaovend niet bij hem met de paplepel is ingegoten, is Pieter Kuijpers uit Bering...