Panningen, Netherlands

Leerlingen Maasbree voeren actie tegen zwerfafval

Leerlingen van basisschool De Violier en OBS De School in Maasbree doen mee aan de Kinderraad van gemeente Peel en Maas. Eén van de opdrachten die de leerlingen hebben gekregen, is om aan de slag te gaan met de thema’s leefbaarheid en burgerschap. Dit doen zij in samenwerking met Peel en Maas Schoon, Stichting Vorkmeer en Bibliotheek Maas en Peel door het organiseren van de ‘Groep 8 aan de slag voor Maasbree Challenge’.
Youri Buis | 14 juni 2023 13:43 | Aangepast op 14 juni 2023 13:43
Thuis of op school
Volgens Peter Maessen van Peel en Maas Schoon is het belangrijk om veel aandacht te hebben en blijven hebben om zwerfafval tegen te gaan. “Het begint bij de kleinsten. De jeugd is de toekomst, dus we proberen met name groep 8 van de basisscholen te informeren. Dat als je nú opruimt en als je dat straks ook doet als je naar de brugklas fietst, gooi dan de rommel ook niet zomaar weg, maar bewaar het dan ook en doe het in de prullenbak als je thuis of op school komt,” zegt Peter, die de kinderen samen met zijn collega-vrijwilligers begeleidt.

Hangjongeren
Beide basisscholen zetten zich met name in voor het bestrijden van zwerfval in de gemeente, dat veelal wordt veroorzaakt door hangjongeren. Bij Stichting Vorkmeer komen er veel meldingen binnen van jongeren die elkaar ontmoeten in de openbare ruimte. “Met zwerfafval en ergernis bij inwoners tot gevolg,” stelt Vincent Admiraal, jongerenwerker bij Stichting Vorkmeer. De jongerenwerkers richten zich voornamelijk op jeugd tussen de 10 en 16 jaar. “Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn, waardoor zij sommige dingen niet helemaal kunnen overzien en daardoor blijft rotzooi liggen. Naarmate ze ouder worden, wordt dat toch wel minder,” aldus Maurice.

Schoner en beter
De leerlingen lopen een route door de omgeving van het Kennedyplein, de Dorpstraat en de Piet Peterstraat in Maasbree. “We zijn veel afval aan het verzamelen om de natuur schoner en beter te maken voor onze toekomst,” legt één van de kinderen die meedoet aan de actie uit. Iemand anders vertelt wat ze zelf met afval doet. “Ik probeer naar een prullenbak te lopen. Of ik er iets van durf te zeggen als een vriend of vriendin iets weggooit? Dat durf ik wel, maar meestal raap ik het gewoon op en gooi ik het zelf in de prullenbak.”

Kinderraad
Naast het opruimen van zwerfafval, voeren de leerlingen ook dialooggesprekken met leraren die op de route staan. Donderdag presenteren de leerlingen hun actie in de Kinderraad. Basisschool De Violier en OBS De School zijn twee van de in totaal tien deelnemende scholen. Van iedere school gaan twee kinderen naar de Kinderraad. Een jury bepaalt welke groep leerlingen in hun ogen de beste actie heeft georganiseerd.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Raad akkoord over Laefplein, ondanks zorgen over veiligheid en verkeer

Het Laefplein in Maasbree wordt een groen plein met appartementen. De gemeenteraad gaat in de raadsv...

MVC’19 kansloos onderuit bij lijstaanvoerder Stiphout Vooruit

MVC’19 had zondag in de wedstrijd tegen titelkandidaat Stiphout Vooruit vanaf het beginsignaal geen ...

Burgemeester trouwt paren in on-echt voor dorpsquiz

Burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas heeft zaterdagavond veertien echtparen in het on-echt v...

Leerlingen Bouwens ruimen op langs de Maas

Brugklassers van het Bouwens ruimen op langs de Maas. Door een samenwerking tussen Bouwens, jongeren...

Maasbree mag kiezen voor invulling Laefplein

Inwoners kunnen deze week reageren op het voorlopig ontwerp van het Laefplein in Maasbree. Het plein...

Nieuwe kinderraad geïnstalleerd: “Samen iets moois van maken”

De raadzaal in het Huis van de Gemeente was donderdag goed gevuld voor de eerste kinderraadsvergader...