Panningen, Netherlands

Meerderheid raad stemt niet in met debat over woningmarkt

De gemeenteraad is dinsdagavond niet met elkaar in debat gegaan over de woningmarkt. De VVD-fractie had een interpellatiedebat aangevraagd. Dat voorstel werd niet gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad.
De redactie | 16 mei 2023 21:40 | Aangepast op 16 mei 2023 21:40
Omdat er vrijwel een lege agenda voor de gemeenteraad was, had de VVD aangekondigd een interpellatiedebat aan te vragen. Bij dit debat worden over een onderwerp vragen aan het college gesteld. Die vragen worden in de vergadering beantwoord en daarna gaat de raad over dit onderwerp met elkaar in debat. De fractie stuurde bij het verzoek zeventien vragen mee.

Voorbereiding
Het CDA gaf aan dat er geen goede voorbereidingstijd genomen kon worden voor het debat, vanwege een drukke week van de fractie. Volgens Lokaal Peel en Maas komen er genoeg momenten om over het onderwerp in debat te gaan. Daarnaast stelde fractievoorzitter Sander Janssen twijfels te hebben over de vorm van het debat. Zo zijn vragen tussendoor niet toegestaan. D66 vroeg zich af waarom er voor een interpellatiedebat was gekozen.

Oncollegiaal
PvdA/GroenLinks was voorstander van het debat. Annigje Primowees sprak haar onvrede uit in de raadzaal: "Ik vind het oncollegiaal en ik vind het jammer. Het zijn geen gekke vragen die de VVD heeft gesteld. Het waren oprechte vragen over de woningbouw." Raadslid Raf Janssen vindt het ongehoord dat het recht van het interpellatiedebat niet wordt erkend door de coalitiepartijen. "Ik heb er geen woorden voor", zo zei hij. Hij vindt het een recht dat er tegemoet gekomen wordt aan een dergelijk verzoek.

Volgende vergadering
Indiener Teun Heldens en zijn fractie waren teleurgesteld op het besluit van de meerderheid van de partijen: "De coaltiepartijen houden de kaken op elkaar. Hier zitten tientallen voorbereidingsuren in", zo stelt hij. Hij deelde mee dat de vragen bij de volgende raadsvergadering tijdens het vragen halfuurtje worden gesteld. "Dan kunt u niet met elkaar in debat. Dat is dan jammer voor u", zo zei de Meijelnaar.

Lees meer over:

Interpellatiedebat|

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41