Panningen, Netherlands

Meeste inwoners buitengebied voelen zich veilig

Een werkgroep van onder andere de gemeente, politie en ondernemers gaan samenwerken om het buitengebied veiliger te maken. Dat is een van de resultaten dat voortkomt uit een veiligheidsanalyse die de gemeente heeft laten uitvoeren onder ruim 4000 adressen.
De redactie | 1 september 2023 15:15 | Aangepast op 1 september 2023 15:15
Het merendeel van de inwoners en ondernemers in het buitengebied van Peel en Maas voelt zich veilig. Het gaat om 60 procent van de inwoners en ondernemers in het buitengebied. Hard rijden is de belangrijkste reden waardoor mensen zich onveilig voelen. Andere onveiligheidsgevoelens komen door rondhangende personen en diefstal van eigendommen.

Onveilige situaties
In het buitengebied worden vaak onveilige situaties gemeld of waargenomen. Het gaat bijvoorbeeld om de vondst van drugslabs in loodsen. In de afgelopen maanden sloot de burgemeester zo'n acht panden na de vondst van drugs of een hennepplantage. Om het probleem verder aan te pakken, gaat een werkgroep aan de slag, die bestaat uit een vertegenwoordiging van inwoners en ondernemers uit het buitengebied, gemeente, politie, brandweer, natuurbeschermingsorganisaties, waterschap en de wildbeheereenheid. Zij slaan de handen ineen en gaan actief aan de slag om te werken aan een veilig(er) buitengebied.

Schouw
Zo vindt er bijvoorbeeld een schouw plaats op verschillende plekken in het buitengebied om de ‘hotspots’ in beeld te brengen. Vervolgens worden deze besproken in de werkgroep. Ook wordt er voorlichting gegeven over inbraakpreventie, het herkennen van verdachte situaties en het melden van bijvoorbeeld een drugslab.

Eén veilig buitengebied in Noord-Limburg
In Noord-Limburg werken acht gemeenten samen op het gebied van veiligheid. Samen met partners, zoals de politie, provincie, openbaar ministerie én inwoners en ondernemers, maken zij zich sterk voor een veilig Noord-Limburg. Dit gebeurt onder anderen met de campagne Kijk Niet Weg! De gemeenten werken ook samen onder de noemer Veilig Buitengebied.

Lees meer over:

Buitengebied|

Meest gelezen

In memoriam: Leo van Crooy

De redactie | 6 apr 2024 11:21

Gewonde na aanrijding in Panningen

De redactie | 11 apr 2024 20:56

Lees ook

Oud papier buitengebied Kessel één keer per even maand opgehaald

Het oud papier wordt in het buitengebied van Kessel niet meer elke maand huis aan huis opgehaald. Al...

Actie tegen hennep in mais- en aspergepercelen

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) slaat zoals ieder jaar de handen ineen met Provincie Limbu...

Stoppende veebedrijven krijgen nieuwe bestemming

Peel en Maas bestaat grotendeels uit buitengebied met veel boerenbedrijven. Om aan de hedendaagse ei...