Panningen, Netherlands

Milieupark Reuver op de schop voor circulaire economie

De gemeente Beesel wil het milieupark gaan veranderen om een stap te zetten richting een circulaire economie. Die houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Nederland streeft ernaar in 2050 volledig circulair te zijn.
Deborah Parren | 13 april 2021 17:04 | Aangepast op 13 april 2021 17:04
Beesel is nu aan het inventariseren wat het als gemeente kan bijdragen aan de landelijke doelstelling van een circulaire economie. Een van de dingen is de aanpak van het milieupark in Reuver. Het huidige milieupark is volgens Bas Grol van Buiten Organisatieadvies te klein behuisd en het voldoet bovendien niet aan de normen. "Er kan geen c-hout, dakhout, gips en textiel worden ingezameld. We willen met de verhuizing van afvalstromen wat ruimte creëren, zodat we sommige stromen dan wel kunnen huisvesten." Inwoners die met bepaald afval niet in Reuver terecht kunnen, worden dan doorverwezen naar een plek waar dat wel kan.

Het college heeft voorgesteld om voor een jaar een kwartiermaker met een bedrijfskundige en circulaire economie kennis aan te stellen. Die moet zo'n 9 uur per week ondersteunen om tot de eerste resultaten te komen. De kosten voor deze kwartiermaker worden geschat op zo'n 38.500 euro. In 2023 komt Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met een instrument om de koers en de effecten richting 2050 te monitoren.

Diverse partijen hebben aangegeven samen te willen werken op het gebied van circulaire economie. Dat zijn WiJo, het Grescollege, kringloopwinkel Stichting Primula, het Repair Café en de gemeente zelf. De kansen en mogelijkheden zijn uiteengezet in 'Waardevol Beesel'. "We zijn bezig met de omschakeling van een overheid die bepaalt naar de samenleving die bepaalt", zegt wethouder Marcel Roelofs in de commissievergadering.

Patrick Joosten van de Beeselse Lijst vroeg zich af hoe de gemeente in 2030 50 procent circulaire economie wil realiseren. Een klip-en-klaar antwoord had de wethouder niet. "Er is op dit moment weinig kennis over hoe circulair eruitziet. Het hele land worstelt ermee. Een grote zaak is bewustwording. We willen partijen bij elkaar trekken. Van daaruit gaan we verder bouwen. We starten nu omdat doen sneller is dan denken."

De gemeente heeft verder het doel om de totale hoeveelheid fijn en grof restafval in 2025 terug te brengen tot 30 kilogram per inwoner per jaar. Dat is nu nog 65 kilogram.

De gemeente verwacht dat de kosten van het plan het eerste jaar uitkomen op 82.300 euro. De raad buigt zich later in een raadsvergadering over het collegevoorstel.

Foto: iStock

Meest gelezen

Botsing in Maasbree: bromfietser gewond

De redactie | 23 jun 2022 17:40

OLS Meijel trapt af met vriendentreffen

De redactie | 25 jun 2022 16:10

Lees ook

Testbus blijft in Panningen

De testbus van de GGD in Panningen bij het Huis van de Gemeente blijft zeker tot 17 januari staan. D...

Nieuwe poging om tractoren toe te laten op N277

De gemeente wil opnieuw aan de provincie voorstellen om tractoren toe te laten op de N277 tussen Maa...

Bevo Hc wint van Hasselt

Bevo HC heeft zaterdag in Hasselt met scherp geschoten tegen Initia Hasselt. De zwakke Belgen werden...

VNG roept gemeenten op informatie met Russen te blijven delen

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft naar alle gemeenten een brief gestuurd waarin staat ...

De verkiezingen volg je bij Omroep P&M

Omroep P&M volgt de gemeenteraadsverkiezingen van Peel en Maas en Beesel op de voet. Met elke dag ni...

Terugkijken: Het Slotedebat Peel en Maas

De lijsttrekkers van Peel en Maas gingen dinsdagavond nog een keer in debat in DOK6. In het slotdeba...