Panningen, Netherlands

Milieupark Reuver op de schop voor circulaire economie

De gemeente Beesel wil het milieupark gaan veranderen om een stap te zetten richting een circulaire economie. Die houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Nederland streeft ernaar in 2050 volledig circulair te zijn.
Deborah Parren | 13 april 2021 17:04 | Aangepast op 13 april 2021 17:04
Beesel is nu aan het inventariseren wat het als gemeente kan bijdragen aan de landelijke doelstelling van een circulaire economie. Een van de dingen is de aanpak van het milieupark in Reuver. Het huidige milieupark is volgens Bas Grol van Buiten Organisatieadvies te klein behuisd en het voldoet bovendien niet aan de normen. "Er kan geen c-hout, dakhout, gips en textiel worden ingezameld. We willen met de verhuizing van afvalstromen wat ruimte creëren, zodat we sommige stromen dan wel kunnen huisvesten." Inwoners die met bepaald afval niet in Reuver terecht kunnen, worden dan doorverwezen naar een plek waar dat wel kan.

Het college heeft voorgesteld om voor een jaar een kwartiermaker met een bedrijfskundige en circulaire economie kennis aan te stellen. Die moet zo'n 9 uur per week ondersteunen om tot de eerste resultaten te komen. De kosten voor deze kwartiermaker worden geschat op zo'n 38.500 euro. In 2023 komt Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met een instrument om de koers en de effecten richting 2050 te monitoren.

Diverse partijen hebben aangegeven samen te willen werken op het gebied van circulaire economie. Dat zijn WiJo, het Grescollege, kringloopwinkel Stichting Primula, het Repair Café en de gemeente zelf. De kansen en mogelijkheden zijn uiteengezet in 'Waardevol Beesel'. "We zijn bezig met de omschakeling van een overheid die bepaalt naar de samenleving die bepaalt", zegt wethouder Marcel Roelofs in de commissievergadering.

Patrick Joosten van de Beeselse Lijst vroeg zich af hoe de gemeente in 2030 50 procent circulaire economie wil realiseren. Een klip-en-klaar antwoord had de wethouder niet. "Er is op dit moment weinig kennis over hoe circulair eruitziet. Het hele land worstelt ermee. Een grote zaak is bewustwording. We willen partijen bij elkaar trekken. Van daaruit gaan we verder bouwen. We starten nu omdat doen sneller is dan denken."

De gemeente heeft verder het doel om de totale hoeveelheid fijn en grof restafval in 2025 terug te brengen tot 30 kilogram per inwoner per jaar. Dat is nu nog 65 kilogram.

De gemeente verwacht dat de kosten van het plan het eerste jaar uitkomen op 82.300 euro. De raad buigt zich later in een raadsvergadering over het collegevoorstel.

Foto: iStock

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Vragen over opvang vluchtelingen

De fractie van PvdA/GroenLinks vraagt aan het college of er voorbereidingen worden getroffen om vluc...

Inzamelingsacties Oekraïne: garage te klein

Inwoners geven doneren massaal producten voor de inwoners in Oekraine. De vrijgevigheid is groot mer...

Verkeerslichten onbruikbaar na brand

De verkeerslichten tussen Reuver en Belfeld zijn zondagavond enige tijd niet in gebruik geweest. Dat...

Peel en Maas kent stijging aantal woninginbraken

Peel en Maas staaat op plek vier in de top vijf van de Limburgse gemeenten met relatief de meeste wo...

Meer inwoners van Peel en Maas mogen stemmen

Bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen mogen meer inwoners van Peel en Maas gaan stemmen dan vi...

Veel kiezers in Beesel laten het afweten

In Beesel hebben een stuk minder inwoners de moeite genomen om een stem uit te brengen voor de gemee...