Panningen, Netherlands

Milieupark Reuver op de schop voor circulaire economie

De gemeente Beesel wil het milieupark gaan veranderen om een stap te zetten richting een circulaire economie. Die houdt in dat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Nederland streeft ernaar in 2050 volledig circulair te zijn.
Deborah Parren | 13 april 2021 17:04 | Aangepast op 13 april 2021 17:04
Beesel is nu aan het inventariseren wat het als gemeente kan bijdragen aan de landelijke doelstelling van een circulaire economie. Een van de dingen is de aanpak van het milieupark in Reuver. Het huidige milieupark is volgens Bas Grol van Buiten Organisatieadvies te klein behuisd en het voldoet bovendien niet aan de normen. "Er kan geen c-hout, dakhout, gips en textiel worden ingezameld. We willen met de verhuizing van afvalstromen wat ruimte creëren, zodat we sommige stromen dan wel kunnen huisvesten." Inwoners die met bepaald afval niet in Reuver terecht kunnen, worden dan doorverwezen naar een plek waar dat wel kan.

Het college heeft voorgesteld om voor een jaar een kwartiermaker met een bedrijfskundige en circulaire economie kennis aan te stellen. Die moet zo'n 9 uur per week ondersteunen om tot de eerste resultaten te komen. De kosten voor deze kwartiermaker worden geschat op zo'n 38.500 euro. In 2023 komt Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met een instrument om de koers en de effecten richting 2050 te monitoren.

Diverse partijen hebben aangegeven samen te willen werken op het gebied van circulaire economie. Dat zijn WiJo, het Grescollege, kringloopwinkel Stichting Primula, het Repair Café en de gemeente zelf. De kansen en mogelijkheden zijn uiteengezet in 'Waardevol Beesel'. "We zijn bezig met de omschakeling van een overheid die bepaalt naar de samenleving die bepaalt", zegt wethouder Marcel Roelofs in de commissievergadering.

Patrick Joosten van de Beeselse Lijst vroeg zich af hoe de gemeente in 2030 50 procent circulaire economie wil realiseren. Een klip-en-klaar antwoord had de wethouder niet. "Er is op dit moment weinig kennis over hoe circulair eruitziet. Het hele land worstelt ermee. Een grote zaak is bewustwording. We willen partijen bij elkaar trekken. Van daaruit gaan we verder bouwen. We starten nu omdat doen sneller is dan denken."

De gemeente heeft verder het doel om de totale hoeveelheid fijn en grof restafval in 2025 terug te brengen tot 30 kilogram per inwoner per jaar. Dat is nu nog 65 kilogram.

De gemeente verwacht dat de kosten van het plan het eerste jaar uitkomen op 82.300 euro. De raad buigt zich later in een raadsvergadering over het collegevoorstel.

Foto: iStock

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Op missie voor God en Vaderland: Heldense soldaten in Nederlands-Indië

Op missie voor God en Vaderland. Dat is de titel van een speciale uitgave van De Moennik, het histor...

Nieuwe band Replaceables volgende week voor het eerst op het podium

Ze bestaan pas sinds september vorig jaar, maar toch staan ze op 11 mei op Rock Along in het Mafcent...

Dodenherdenking live op Omroep P&M

Ook dit jaar zendt Omroep P&M de Dodenherdenking vanuit het Everlo monument in Panningen live uit.

Tiende editie Dotje Toernooi

De tiende editie van het Dotje toernooi vindt op Hemelvaartsdag plaats in Panningen. Het toernooi vi...

Nieuw bankje voor bewoner Daelzicht: ‘Toet toet Lucien’

Er is een nieuw bankje geplaatst aan de Midden Peelweg in Koningslust. Deze is geplaatst voor Lucien...

Veel regen en onweer, wateroverlast in Peel en Maas valt mee

De pittige regen- en onweersbuien die sinds donderdagavond over de regio trekken, leiden vooralsnog ...