Panningen, Netherlands

Nieuw waterveld voor Hockeyclub Peel en Maas

Het nieuwe waterveld van Hockeyclub Peel en Maas
Hockeyclub Peel en Maas opende vorige maand het nieuwe waterveld. Met deze vooruitgang is de club klaar voor de toekomst.
De redactie | 24 april 2023 11:21 | Aangepast op 24 april 2023 11:21
Evolutie
De velden van de hockeyclub zijn door de jaren heen geëvalueerd. Het begon met natuurgras en vijftien jaar geleden werd er kunstgras aangelegd. Een bassin moest ervoor zorgen dat de club op duurzame wijze een zogenoemd semi-waterveld kon besproeien. Een semi-waterveld is een combinatie van een zandveld - een regulier kunstgrasveld - en een waterveld. ‘Een waterveld is gewoon kunstgras, maar het heeft een bepaalde structuur waardoor het water langer vastgehouden wordt,’ zo legt voorzitter Chris Leenders van Hockeyclub Peel en Maas uit.

Algenoorlog
Gaandeweg bleek er met het vorige kunstgrasveld een algenprobleem te zijn. ‘Er zit zand in het veld en dat hield de algen vast,’ zo zegt voorzitter Chris Leenders van Hockeyclub Peel en Maas. ‘Toen hebben we een algenoorlog gevoerd van zes jaar lang. Op een gegeven moment zeiden we, samen met de gemeente: we gaan hier een nieuw waterveld aanleggen. We sproeiden vanuit de waterleiding en dat is niet de bedoeling.’

Bassin
Het water in het bassin wordt opgevangen van sporthal De Heuf en Laco-zwembad De Waterloat. Het bassin bestaat uit 3000 kub water met een put. ‘Wij sproeien ongeveer zes kub per sproeibeurt. Het bassin pompt het water naar de put en vanuit daar sproeien we het op het veld,’ aldus Leenders. De hockeysters van meiden-onder-14 zijn ook tevreden met het nieuwe waterveld. ‘Als je op een zandveld valt, schaaf je je helemaal open,’ zo klinkt het. ‘Het rent ook gewoon veel prettiger,’ zegt een andere speelster.

Toekomst
Ook met het oog op de toekomst draagt dit veld veel bij. Leenders: ‘Het veld is beter voor de kwaliteit van het hockey, omdat het voorspelbaar blijft. De conditie zal door de jaren heen constant blijven. Bij een semi-waterveld worden de haartjes (de kleine kunstgrassprieten, red.) korter en moet je er zand uit gaan halen. Een waterveld is veel beter te conditioneren.’

Meest gelezen

In memoriam: Leo van Crooy

De redactie | 6 apr 2024 11:21

Gewonde na aanrijding in Panningen

De redactie | 11 apr 2024 20:56

Lees ook

Voormalig voorzitter hockeyclub op bijzondere wijze vereeuwigd

Het is een traditie bij Hockeyclub Peel en Maas: het op bijzondere wijze vereeuwigen van haar voorzi...

Voorzitterschap Hockeyclub Peel en Maas overgedragen

Chris Leenders heeft tijdens de algemene ledenvergadering zijn stokje als voorzitter overgedragen aa...

Jonge meiden HCPM schieten met scherp

Het Jonge Meidentram van HCPM uit Panningen heeft de competitie goed afgesloten.