Panningen, Netherlands

Animal Rights eist intrekken vergunningen Egchelse varkenshouderij

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights roept op om de vergunningen voor de varkensstallen in Egchel in te trekken. Vooral de uitbreiding naar ruim 38.000 varkens aan De Horsten stuit op veel weerstand.
Youri Buis | 2 november 2023 12:02 | Aangepast op 2 november 2023 12:02
Verzesvoudiging
“Egchel telt nog geen 1.500 inwoners, maar binnen een straal van 1.700 meter worden 100.000 varkens gehouden”, zo stelt Animal Rights. Het plan is om uit te breiden naar negen stallen met in totaal ruim 38.000 varkens, een verzesvoudiging van het aantal dieren dat eigenaar Rutten Holding B.V. nu mag houden op De Horsten.

Passende maatregelen
Op 30 augustus 2023 publiceerde de gemeente Peel en Maas een ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding. Op 11 oktober diende de dierenrechtenorganisatie een (pro forma) zienswijze in tegen dit plan. De gemeente wordt gebrek aan kennis verweten. Animal Rights diende een verzoek in tot het nemen van passende maatregelen. Dat betekent volgens de stichting het intrekken van vergunde emissieruimte van de natuurvergunning voor de varkenshouderij. Ook vraagt het de gemeente Peel en Maas om de omgevingsvergunning in te trekken.

Onderdeel van beleid
Animal Rights wijst naar de aanzienlijke stikstofbelasting die het bedrijf zou veroorzaken en het overschrijden van de toegestane feitelijke dierbezetting. Die zou na de uitbreiding stijgen van 14.500 naar 23.500. De dierenrechtenorganisatie waarschuwt dat het intrekken van vergunningen noodzakelijk is als blijkt dat de natuur verslechtert. Susan Hartland, directeur van de stichting, vindt dat het intrekken van verleende vergunningen onderdeel zou moeten zijn van het provinciebeleid. “Zonder een dergelijk beleid kan de natuur niet beschermd worden en kunnen piekbelasters nooit succesvol aangepakt worden”, aldus Hartland.

Natuurbeschermers
Naast Animal Rights heeft ook Mobilisation for the Environment, een andere dierenrechtenorganisatie, zich uitgesproken tegen de uitbreiding van de varkensstallen aan De Horsten in Egchel. In oktober diende ook een groep natuurbeschermers van De Studiegroep Leudal een zienswijze bij de gemeente in. Een groot deel van Leudal heeft de status van een Natura-2000-gebied, zo schreef de studiegroep in een brief. Voor het natuurgebied vinden zij het van belang dat de gemeente Peel en Maas niet meewerkt aan de uitbreiding van de stallen.

Meest gelezen

DES Group neemt Regio Service over

De redactie | 30 nov 2023 13:55

Atje vur Adje wint liedjesavond Dörper Kuus

Bregje Deckers | 26 nov 2023 11:54

Lees ook

Tientallen reacties op uitbreidingsplan Egchels varkensbedrijf

Als het aan zo’n vijftig particulieren en vier milieuorganisaties ligt, mag de uitbreiding van de va...

Archeologische opgravingen in Egchel

De komende week worden er archeologische opgravingen uitgevoerd in het gebied Giel Peetershof in Egc...

Smeulend vuur Sint Maarten zorgt voor overlast

Het Sint Maartensvuur in Egchel heeft enkele dagen na het feest voor overlast gezorgd. De brandweer ...

Brandweer naar Egchel voor gaslek

Aan de Muldersweg in Egchel heeft dinsdagochtend een gaslek plaatsgevonden. Rond 10:45 uur werd de b...

Voorzitter 't Erf stopt ermee

Germa Beurskens stopt als voorzitter van Gemeenschapshuis 't Erf. Ze was zestien jaar actief voor he...

Van Dijk wint kwalificatietoernooi voor nationaal NK judo

Mark van Dijk uit Egchel heeft zondag het kwalificatietoernooi van het NK judo voor senioren (NKT) g...