Panningen, Netherlands

Archeologisch onderzoek in Egchel naar historische landweer

Een luchtfoto van de opgravingen. foto: BAAC
De afgelopen twee weken zijn er in Egchel archeologische opgravingen uitgevoerd. In het gebied rond het Giel Peetershof worden woningen gebouwd, maar voordat er gebouwd kan worden, was er onderzoek nodig. Vorige week konden geïnteresseerde buurtbewoners een kijkje nemen bij de opgravingen.
Youri Buis | 4 december 2023 17:36 | Aangepast op 4 december 2023 17:36
Onderzoek
Zevenhonderd jaar geleden werd er op de locatie bij het Giel Peetershof een landweer aangelegd. “Een landweer is een hele hoge wal die gemaakt werd om vijandelijke en plunderende legers tegen te houden”, legt Henk Thiesen uit. Men wilde bestuderen hoe die landweer er destijds uitzag. Archeologen van BAAC voeren het onderzoek uit.

Een jaar of elf geleden heeft er al eens eerder onderzoek plaatsgevonden, onder meer met proefgleuven op plekken die inmiddels zijn volgebouwd. Dat geldt niet voor het perceel dat nu wordt onderzocht, vertelt Fokko Kortlang. “We wisten dat hier die landweer lag. We wilden weten: wat is hier nu aan de hand en kunnen we er iets van terugzien?”

Geen goud
Het perceel herbergt dus een flink stuk historie. Het is dan ook niet voor het eerst dat de Egchelse landweer wordt genoemd. Eind jaren ’60 werd er een eindje verderop ook al een landweer aangetroffen en de onderzoekers willen weten of dit mogelijk dezelfde landweer is. Daarom is nieuw onderzoek erg belangrijk, aldus Kortlang. “De plek waar die daadwerkelijk lag wisten we al. Maar wat daar gebeurd is en hoe die eruitziet, kun je alleen vinden door onder de grond te kijken.”

Bij archeologische opgravingen wordt vaak meteen de link gelegd met vondsten zoals goud en urnen. Die gaan in Egchel niet gevonden worden. “We hadden misschien wel loden kogeltjes of zoiets kunnen verwachten, maar meer niet. Het gaat vooral om de sporen”, zegt Kortlang. Van de gelegenheid om bij de opgravingen aanwezig te zijn, werd veel gebruikgemaakt. Kortlang en Thiesen gaven toelichtingen op de historische locatie.

Nu of nooit
De opgravingen zijn vrijdag afgerond en de archeologen maken een rapport op van hun bevindingen. “Als die gegevens straks zijn uitgewerkt, kunnen we daar waarschijnlijk nieuwe informatie aan toevoegen en het verhaal weer verder uitbreiden”, zo benadrukt Kortlang het belang van dit onderzoek. Het is nu of nooit. “Deze opgravingen duren twee weken. Daarna gaat er gebouwd worden en dan is het ook gebeurd.”

Meest gelezen

Hoveniersbedrijf uit Maasbree gaat uitbreiden

Jari Janssen | 13 mei 2024 13:45

Voetbaluitslagen: Helden kampioen in vierde klasse

De redactie | 12 mei 2024 22:45

Marc Demandt wordt nieuwe rector van Het Bouwens

De redactie | 15 mei 2024 14:23

Lees ook

Opkikker ambassadeurs uit Egchel krijgen speciale onderscheiding

Hayley en Jason uit Egchel hebben zaterdag op de speciale Ambassadeursdag van Stichting Opkikker een...

Judoka’s grote winnaars bij Sportgala Peel en Maas

Judoka Mark van Dijk uit Egchel heeft vrijdagavond de gemeentelijke sporttrofee van Peel en Maas ont...

Kersten wint Grote Prijs in Spanje

Lars Kersten heeft zijn eerste Grote Prijs op zijn naam geschreven. Met Viola sprong de Egchelse spr...

Experiment in Egchel: oranje zonnepanelen wekken meer stroom op

Zonnepanelen voorzien van oranje filters wekken meer stroom op dan zonder deze oranje kleur. Dat bli...

Brand in Egchelse woning

In een woning in Egchel is dinsdagavond brand uitgebroken.

Raad buigt zich pas eind van het jaar over uitbreiding Egchelse stallen

De besluitvorming over de uitbreiding van een varkenshouderij met 25.000 varkens in Egchel loopt ver...