Panningen, Netherlands

Belangrijke stap voor realisatie Natuurpark De Kemp in Egchel

Deskundigen bekijken samen de situatie aan De Horsten.
De realisatie van Natuurpark De Kemp in Egchel komt dichterbij. De nieuwe stichting die het park gaat aanleggen is inmiddels bezig met een professioneel ontwerp. Een belangrijke stap is de samenwerking met de organisatie Katalys en adviesbureau Arcadis.
Youri Buis | 22 december 2023 13:48 | Aangepast op 22 december 2023 13:48
Schetsen
De samenwerking met Katalys betekent een doorbraak voor de Egchelse plannenmakers, die sinds september zijn verenigd in een stichting. Katalys steunt goede maatschappelijke initiatieven met gratis advies en technische hulp. Het plan voor Natuurpark De Kemp werd als goed en kansrijk beoordeeld. Daarom zijn landschapsarchitecten van Arcadis nu bezig om de eerste schetsontwerpen te maken. De gemeente heeft laten weten positief te tegenover het initiatief te staan en heeft daarom een aanmoedigingssubsidies toegekend. Ook de Rabobank heeft dat gedaan.

Drie percelen
Natuurpark De Kemp moet worden gerealiseerd tegenover de de gelijknamige basisschool en de kerk in Egchel. Het gaat om drie ruime percelen van in totaal bijna 3 hectare. Het grootste deel is eigendom van de Egchelse paprikateler Pieter Wijnen. De ondernemer heeft toegezegd de percelen voor lange tijd aan het park beschikbaar te stellen. Op het terrein wordt een park ingericht met allerlei natuurlijke aanplant en paden, inclusief een voedselbos. Er komen ook waterelementen, natuurlijke speelmogelijkheden, picknick- en ontmoetingsplaatsen en een trapveldje.

Verenigingen
De stichting heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met Egchelse verenigingen en IKC De Kemp. Die zijn allemaal positief. De schutterij, die grenst aan het toekomstige park, ziet goede mogelijkheden om haar faciliteiten beschikbaar te stellen voor bezoekers van het park. Verder is er goed overleg met de organisatie van EGOpop om ervoor te zorgen dat dit festival in de toekomst door kan blijven gaan.

Schouders eronder
Sabine Zelen, voorzitter van Stichting Natuurpark De Kemp, zegt dat het een plan vóór en dóór inwoners is. “Vandaar dat wij het erg belangrijk vinden om te peilen wat het gevoel van de mensen in Egchel is bij de eerste schets. We zijn ook benieuwd naar ideeën hoe we als dorp sámen de schouders eronder kunnen zetten”, aldus Zelen. De voorzitter denkt dat er in het dorp genoeg mensen zijn die hun steentje bij willen dragen.

Vlak na de carnavalsperiode houden de initiatiefnemers een informatiebijeenkomst voor inwoners van Egchel en andere geïnteresseerden. Het eerste parkontwerp wordt dan onthuld en toegelicht en er is ruimte voor ideeën en suggesties.

Lees meer over:

Egchel|Natuurpark De Kemp|

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Opkikker ambassadeurs uit Egchel krijgen speciale onderscheiding

Hayley en Jason uit Egchel hebben zaterdag op de speciale Ambassadeursdag van Stichting Opkikker een...

Judoka’s grote winnaars bij Sportgala Peel en Maas

Judoka Mark van Dijk uit Egchel heeft vrijdagavond de gemeentelijke sporttrofee van Peel en Maas ont...

Kersten wint Grote Prijs in Spanje

Lars Kersten heeft zijn eerste Grote Prijs op zijn naam geschreven. Met Viola sprong de Egchelse spr...

Experiment in Egchel: oranje zonnepanelen wekken meer stroom op

Zonnepanelen voorzien van oranje filters wekken meer stroom op dan zonder deze oranje kleur. Dat bli...

Bijna 100 belangstellenden aanwezig voor Natuurpark De Kemp

Tijdens de laatste informatieochtend over het plan voor Natuurpark De Kemp in Egchel waren bijna 100...

Brand in Egchelse woning

In een woning in Egchel is dinsdagavond brand uitgebroken.