Panningen, Netherlands

Bregje maakt kunst van placenta's

Een blijvende herinnering maken van een placenta. Dat is was Bregje van Cauwenberghe doet. Het begon bij de Heldense toen ze zelf haar moederkoek wilde bewaren. Toen er meer interesse bleek, werd haar eigen bedrijf geboren.
De redactie | 29 september 2023 17:16 | Aangepast op 29 september 2023 17:16
"Ik wilde vooral bewustwording creëeren. Ik merkte dat ik een van de weinigen was die de placenta wilde bewaren. Dat kon ik niet geloven. Het is essentieel. Het doet alles. Het verzorgt je kind, voert de afvalstoffen af. Het is een super uniek en belangrijk orgaan. Ik kon niet geloven dat mensen het altijd weggooien." Met die gedachte besloot Bregje zelf aan de slag te gaan.

Drukwerken
Ze maakt kunststukjes van het orgaan. Zo maakt ze er drukwerken van. "We halen het maximale eruit." Elk werk is anders en dat maakt het leuk voor de kunstenaar.

Weggooien
Waar in Nederland na de bevalling de moederkoek vaak wordt weggegooid, gaan ze er in andere culturen anders mee om. "We moeten terug naar de oorsprong. In veel culturen wordt de placenta wel op waarde geschat. Dat vind ik inspirerend. Ik bied wel alleen de artistieke kant aan. Je kunt het ook in je eten doen of een smoothie van maken, maar ik maak er alleen kunst van."

Navelstreng
Voor een werk knipt Bregje de navelstreng af. Hiervan maakt ze vormpjes, zoals de vorm van een hart. "Je kan er veel leuke dingen van maken. Als de navelstreng het toelaat, kan ik er een naam mee drogen."
In Dwars Door Limburg vertelt Bregje erover. Ze is blij met wat ze doet en wat ze voor anderen kan betekenen. Ze glundert als ze erover vertelt: "Haal eruit wat erin zit."

Lees meer over:

Plancenta's|