Panningen, Netherlands

Brooderij in Helden doet mee aan DuurSamer Peel en Maas: “Puur natuur”

Brooderij Onder en Eindt in Helden is een van de bedrijven die de deuren opent tijdens de kijkdag van DuurSamer Peel en Maas. Het bakkersbedrijf onderscheidt zich door uitsluitend natuurlijke ingrediënten te gebruiken.
Youri Buis | 19 september 2024 16:34 | Aangepast op 19 september 2024 16:34
Zelfstandig
Linda Peeters heeft het niet van een vreemde. Haar ouders hebben Bakkerij Teun in Panningen en daar heeft ze zelf ook lang gewerkt. “En dat vind ik nog steeds leuk. Maar het is wel een heel andere tak”, ervaart Linda. Ze wil zo veel mogelijk zelfstandig doen en zo min mogelijk vertegenwoordigers over de vloer krijgen. Om iets lekkers te maken, zijn niet veel grondstoffen nodig. “Als de winkel ’s avonds dicht gaat, wil ik eigenlijk gewoon uitverkocht zijn. Dan kan ik de dag erna vers beginnen.”

Desembrood
Naast gebak bakt en verkoopt de Brooderij desembrood. “Desem is eigenlijk de natuurlijke manier van rijzen”, legt Linda uit. Het papje dat ontstaat door bloem en water te mengen, rijst vanzelf. “Met gewone gist is brood binnen 3,5 uur klaar. Desembrood is zeker 24 tot 48 uur onderweg. Het is ook beter voor je darmen, veel rustiger te verwerken. Daarom is het voor veel mensen veel gezonder.”

Biologisch
De Brooderij werkt samen met lokale boeren zoals Het Steeltje en Biologische Tuinderij de Waog. Voor de desem gebruikt Linda vier soorten biologische meel: tarwebloem, speltbloem, volkorenmeel en speltvolkorenmeel. “Allemaal puur natuur. Er zitten geen toevoegingen in.”

Kijkdag
Het nieuwe initiatief DuurSamer Peel en Maas heeft als doel duurzaamheid op de kaart te zetten in de gemeente Peel en Maas. Om deze initiatieven zichtbaarder te maken, wordt er op 22 september een kijkdag georganiseerd. Brooderij Onder en Eindt is een van de deelnemende initiatieven die een kijkje in de keuken bieden.

Lees ook

Plan voor twee windmolens om ‘glastuinbouwgebied van de toekomst’ te realiseren

Glastuinbouwgebied Kievit in Grashoek wil hét voorbeeld worden van hoe duurzame land- en tuinbouw er...

Rob is al 35 jaar vegetariër: ‘Eten is de sleutel tot een betere wereld’

Tofu, falafel en curry: voor vegetariërs anno 2025 is er keuze genoeg. Dat was 35 jaar geleden wel a...

Thema-avond ‘Gezond duurzamer eten’

Welke keuzes kan ik maken om gezond én duurzamer te eten? Platform DuurSamer Peel en Maas organiseer...

Infoavond in Panningen: “Mensen hebben vaak geen idee wat ze met hun energiecontract aan moeten”

Na eerdere bijeenkomsten over vergroening en het Repair Café organiseert DuurSamer Peel en Maas op d...

DuurSamer Peel en Maas organiseert informatieve avond over het Energiecontract

Samen met Peel Energie organiseert DuurSamer Peel en Maas een informatieavond met als thema ‘Energie...

Tweede DuurSamer Kijkdag op 21 september

Na het succes van vorig jaar organiseert het platform DuurSamer Peel en Maas op zaterdag 21 septembe...