Panningen, Netherlands

Recept van de maand: Fruitcrumble

Heerlijke fruitcrumble Foto: Ingrid Houtakkers
Elke maand presenteert Ingrid in "Dwars Door Limburg" een recept. Deze maand een fruitcrumble met appels.
De redactie | 5 september 2022 15:18 | Aangepast op 5 september 2022 15:18
Lekker op een feestje, bij een kopje koffie of thee of zelfs af en toe als ontbijt!
Ingrediënten en benodigdheden:
  • 100 gram zacht fruit, zoals blauwe bessen, aardbeien of bramen bijvoorbeeld. Het mag ook zacht fruit uit de diepvries zijn (zonder toegevoegd suiker!)
  • 50 gram kersen (vers of uit de diepvries)
  • ½ appel
  • 2 theelepels kaneel
  • 30 gram havermout
  • 30 gram amandelmeel
  • 5 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 2 eetlepels honing of agavesiroop.
  • 1 bakvorm 20 cm doorsnee

Bereiding:
· Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Rasp de appel en meng deze samen met het zacht fruit en 1 theelepel kaneel in een kom. Laat dit even staan.
Gebruik je alleen appel? Snij dan kleine stukjes van de appel en meng met de kaneel.

· Stap 2:
Neem een andere kom en meng daarin de havermout, het amandelmeel, de gesmolten kokosolie, 2 eetlepels honing en 1 theelepel kaneel. Voeg eventueel een snufje zout toe. Meng dit net zo lang totdat er een plakkerig, kruimelig deeg ontstaat.

· Stap 3:
Neem een gesloten bakvorm die niet kan lekken. Verdeel het fruit over de bodem en strooi het deeg eroverheen. Verdeel dit gelijkmatig. Bak de crumble ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudgeel begint te worden.
Laat het even afkoelen zodat je het lauwwarm kunt uitserveren.

Lekker bakkie koffie:
De ideale watertemperatuur is tussen de 92 en 96 °C. Dus als je water kookt, laat dit dan even afkoelen. Kokend water verbrandt de koffie. En dan... 5 keer schenken!

1. Neem een filter en spoel deze schoon met water. Hierdoor is je koffiekopje meteen voorverwarmd. Gooi het water daarna uiteraard weg.
2. Leg het filterzakje erin en giet hier ook eerst wat water overheen.
3. Voeg de koffie toe en schenk hier overheen een klein beetje water zodat er voldoende zuurstof bij kan komen om te "bloemen". Er kunnen wat luchtbelletjes te zien zijn.
4. Wanneer het water doorgelopen is schenk je weer wat water over de koffie heen, doe dit in een cirkeltje zodat je alle koffie raakt.
5. Herhaal stap 4 nog een keer zodat je koffiekopje goed gevuld is.

Meest gelezen

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De redactie | 14 apr 2024 11:40

Amateurvoetbal: uitslagen 14 april

De redactie | 14 apr 2024 20:19

Lees ook

Autobiografisch schrijven is goed voor mentale gezondheid

Schrijven over jezelf en je leven. Het kan helpen bij het stimuleren van mentale gezondheid. Schrijf...

Siem van Spoor10 te gast in Dwars Door Limburg

In een nieuwe Dwars Door Limburg is Siem te gast. Hij zit in de band van Spoor10, een project van de...

Toneelgroep Meijel speelt twee theaterstukken tegelijkertijd

Met de show ‘De C.O.M. draait door’ gaat de toneelgroep uit Meijel op de planken staan in d’n Binger...

Marcel Coenen brengt soloalbum uit als gitarist

Gitarist Marcel Coenen uit Sittard brengt een eigen album uit. Het is een album waar niet zang, maar...

Jeroen Verberne over band Gallowstreet

Jeroen Verberne uit Grashoek is trombonist voor de band Gallowstreet. Wat de band zo bijzonder maakt...

Maartje ‘aardt’ door te wandelen op blote voeten

Het maken van een wandeling is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Als je de behoefte...