“Ik kijk altijd: wat zal ik vandaag koken? Dan ga ik even de folders doorbladeren en alles, en dan doe ik de boodschappen”, vertelt Margriet. “Op dinsdags zorg ik dat alles hier is. En op woensdagochtend om 9 uur beginnen we. Iedereen heeft dan zijn eigen taak.” Terwijl de bloemkool kookt, druppelen de eerste gasten binnen. Voor velen is het eetpunt niet alleen een plek om te eten, maar ook om elkaar te ontmoeten.
Personeelstekort
Waar Margriet vroeger samen met een collega het diner bereidde, staat ze er nu alleen voor. “Ik vind het heel mooi om te doen, maar het wordt me te zwaar. Daarom koken we nu nog maar eens in de twee weken. We hopen echt dat er nieuwe vrijwilligers bijkomen, want het is nodig.” Vooral een tweede kok is dringend gewenst. Daarnaast zoekt 'Sjuuf Aan' mensen die willen helpen met groentes schoonmaken, afwassen, opdienen en boodschappen doen.
Koken zoals moeder vroeger kookte
Het eetpunt staat bekend om zijn “gewone moederspot”, zoals Margriet het noemt. “Ze willen geen liflafjes, maar gewoon wat moeder vroeger kookte. Geen pasta en dat soort dingen, daar houden ze niet zo van.” Het motto is dan ook: “kaoke wie mooder vreuger kaokde.”
Samenzijn
Het is een sociaal samenzijn dat van grote waarde is voor het dorp. Het Dorpsoverleg Kessel-Eik benadrukt het belang van deze voorziening: “In een veranderende wereld van de zorg worden dit soort ontmoetingsplekken steeds belangrijker. Iedereen is hier welkom, ook mensen van buiten het dorp.”
Wie wil helpen – in de keuken of daarbuiten – is van harte welkom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via dorpsoverleg@kessel-eik.nl.