Panningen, Netherlands

Energiecoaches gaan helpen woningen te verduurzamen

Alle huishoudens in Peel en Maas die in aanmerking komen voor de energietoeslag kunnen gebruik maken van een energiecoach. Deze coach gaat het huis verduurzamen met energiebesparende middelen ter waarde van 150 euro.
De redactie | 7 december 2023 16:25 | Aangepast op 7 december 2023 16:25
Op deze manier wil de gemeente de woningen energiezuinig maken. Alle huishoudens die een beroep kunnen doen op de energietoeslag, krijgen hierover een brief.

Coaches
Het Energie Adviescentrum in Panningen heeft 23 coaches opgeleid. Zij geven advies om de energierekening te verlagen door duurzame maatregelen te nemen. "Je kunt denken aan radiatorfolie, tochtstrips, LED-verlichting", zegt Karin Deckers van het adviescentrum.

Jaarcijfers
De coaches komen bij de mensen thuis. Deze coach analyseert de jaarcijfers van de energierekening. Ook kijken ze naar het gedrag. "Vervolgens maakt de coach een rondje door de woning en constateren welke maatregelen genomen kunnen worden." De kosten van deze actie worden worden vergoed door de landelijke overheid. Daarnaast is er een witgoedactie. Wethouder Erik Nijssen: "Als we zien dat er in de woning een energieslurper staat, zoals een koelkast of een vaatwasser van 20 jaar oud, kunnen we deze omruilen. Dit kost de mensen niets."

Klusbus
Binnenkort start het energiecentrum ook met een 'klusbus', die grotere werkzaamheden gaat verzorgen. Het gaat bijvoorbeeld om het kitten van muren of het werken aan een waterkraan.

Fases
De huishoudens worden de komende maanden gefaseerd aangeschreven. De actie loopt tot en met halverwege volgend jaar.

Lees meer over:

Energiecoaches|

Meest gelezen

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Centrum Panningen vol rook door brandend schuurtje

Bregje Deckers | 24 feb 2024 09:24