Panningen, Netherlands

Flinke opmars van Aziatische hoornaar

Het voorjaar betekent ook het seizoen van de wespen. Hier in Nederland komt vooral de Europese hoornaar veel voor, maar ook de Aziatische hoornaar is met een flinke opmars bezig. Dat is slecht nieuws voor andere insecten zoals honingbijen en vlinders.
De redactie | 15 mei 2023 18:44 | Aangepast op 15 mei 2023 18:44
Veel zorgen
Nesten moeten snel worden verwijderd om andere insecten te beschermen, zegt imker Bertha van den Brink in Maasbree. Zij spreekt van een cruciaal moment. “Op dit moment zijn er alleen maar koninginnen. Die zijn bezig met het maken van nieuwe nesten. Als je nu één Aziatische hoornaar vindt, en je kan die doden, dan heb je dus een heel nest voorkomen en daarmee ook enorm veel insecten,” stelt Van den Brink, die zich samen met haar collega’s vooral zorgen maakt om de honingbijen. “Die zijn een geliefde prooi van de Aziatische hoornaar. Ik heb gelezen dat zeker dertig procent van wat op zijn menu staat, honingbij is. Dat kan zelfs nog meer zijn, dus daarom maken wij ons als imkers veel zorgen.”

Waarneming.nl
Voor wie zelf een nest tegenkomt, heeft Van den Brink een aantal adviezen. Eén daarvan is het benaderen van een kenner om te controleren of het daadwerkelijk om een Aziatische hoornaar gaat. “Op het moment dat het een Europese hoornaar is, kun je die gewoon vrijlaten,” begint ze. “Als het een Aziatische is, is het echt de bedoeling dat je hem doodt. De beste manier om dat op humane wijze te doen, hoewel dat woord niet zo goed past, is om de hoornaar in de vriezer te leggen. Dan voorkom je dus een heel nest,” vervolgt de imker. Vooral het melden is erg belangrijk. “Dat betekent dat je er een foto van maakt en dat je die plaatst op Waarneming.nl. Als die daarop staat, wordt het opgepikt door de bestrijder.”

Gele poten
De verschillen tussen de Europese en Aziatische hoornaar zijn niet heel groot. Toch is er een aantal kenmerken om op te letten. “De Europese hoornaar lijkt best wel op een grote wesp, ook met een geel-zwart achterlijf. Als je een heel grote wespachtige ziet, dan is het meestal geen Aziatische hoornaar,” legt Van den Brink uit. “Die is meer zwart van kleur en op het achterlijf zit meer oranje. Het allerbelangrijkste is dat het uiteinde, het onderste stuk van de poten, echt geel is. Dat heeft de Europese hoornaar niet. Op internet kun je heel duidelijke plaatjes vinden van het verschil.”

Meest gelezen

Hoveniersbedrijf uit Maasbree gaat uitbreiden

Jari Janssen | 13 mei 2024 13:45

Marc Demandt wordt nieuwe rector van Het Bouwens

De redactie | 15 mei 2024 14:23

Lees ook

Imker verspreidt vallen voor Aziatische hoornaar in Beesel

De Aziatische hoornaar is weer aan het uitvliegen. Dat is volgens imker Philip Apeldoorn uit Beesel ...

Beeselse imker lanceert honingkaart website

Philip Apeldoorn, een imker uit Beesel, heeft samen met zijn zoon Freek de website honingkaart.nl ge...