Panningen, Netherlands

Groep 8 van SBO de Fontein ontwerpt attractie voor Toverland

Leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein in Panningen hebben een attractie voor Toverland ontworpen. Het attractiepark in Sevenum is nog steeds aan het uitbreiden en daarbij wil het gebruikmaken van één van de doelgroepen die het park bezoekt.
Youri Buis | 12 juli 2023 15:26 | Aangepast op 12 juli 2023 15:26
Flinke stap
Het is allemaal onderdeel van een project dat Ontdeklab Peel & Maas en Het Bouwens zijn gestart, legt Maarten Van Beek uit. Hij is techniekdocent bij Het Bouwens. “We wilden op Het Bouwens weer een project opstarten om leerlingen van het primair onderwijs meer te betrekken bij het voortgezet onderwijs”, vertelt Van Beek. Van de basisschool naar een middelbare school is voor veel leerlingen een flinke stap.

Educatiepakket
Dit schooljaar deden er zes basisscholen mee aan dit project. Naast Toverland konden de scholen er ook voor kiezen om ideeën te bedenken voor het vernieuwde skatepark, bedoeld voor het Piuspark. Voor de Toverland-opdracht werd er per school een winnaar gekozen. Uiteindelijk koos het attractiepark De Fontein als hoofdwinnaar. Als prijs nam groep 8 een mooi cadeau voor de hele school in ontvangst: een educatiepakket van LEGO.

Paddenstoel
Bij het ontwerpen van de attractie moesten de leerlingen zich wel aan bepaalde eisen houden. Iedereen heeft zijn of haar eigen ideeën en prioriteiten, maar ze moesten als groepje tot één idee komen. “Het is gewoon leuk om aan te werken. Het is een samenwerkingsproject, iedereen heeft een deel hierin voortgebracht”, zegt Iris, één van de leerlingen van De Fontein. Een andere leerling, Jonathan, had in eerste instantie een ander idee in gedachten. “Als eerste had ik iets met een draak”, begint hij. “Toen was ik ziek en toen kwamen zij (zijn groepsgenootjes, red.) op het idee van een paddenstoel”, zo vervolgt hij.

Projectvorm
Vooronderzoek doen, informeren, werken met specifieke eisen… juist het doorlopen van dit creatieve proces en het nadenken over belangrijke aspecten is de reden waarom project in het leven is geroepen. Het kan de basisschoolleerlingen helpen bij hun stap naar het voortgezet onderwijs. “Op de basisschool hebben veel leerlingen al te maken met wetenschap en technologie. Het samenwerken bij dit project is op basis van onderzoeken en ontwerpen”, aldus Maarten Van Beek. “De leerlingen zijn er dus bij gebaat dat ze al in een projectvorm werken die hun volgend jaar ook weer wat meer wordt aangeboden”.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Bouw van nieuwe attracties Toverland vordert

Nog even en dan kunnen de bezoekers van attractiepark Toverland zich uitleven in vier nieuwe attract...

Toverland bouwt vier nieuwe attracties

Toverland opent volgend jaar vier nieuwe attracties. De attracties komen in het themagebied Avalon. ...

Kind gered van verstikking

De politie is zondagochtend in Sevenum in actie gekomen bij een kind dat gered werd van een verstikk...

Attractie kermis Egchel kan bocht niet nemen en rijdt naar huis

Er komt geen autoscooter op de Egchelse kermis. De vrachtauto met oplegger kan de bocht niet maken o...

Schoolproject 5x Beringe gestart

Het schoolproject van 5xBeringe op basisschool Onder de Linden is vrijdag van start gegaan. Het proj...