Panningen, Netherlands

Inlooploket in Baarlo voor inwoners met hulpvraag

De thema’s WMO, ergotherapie en hulp bij dementie staan centraal bij het nieuwe inlooploket in De Engelbewaarder in Baarlo. Inwoners met hulpvragen rond deze thema’s kunnen hier iedere eerste woensdag van de maand tussen 9.00 en 11.00 uur terecht.
Youri Buis | 11 december 2023 17:12 | Aangepast op 11 december 2023 17:12
Juiste pad
“Het inlooploket is bedoeld voor jong en oud. Voor mensen die ergens tegenaan lopen, maar eigenlijk niet zo goed weten waar zij daarmee terechtkunnen”, legt ergotherapeut Eef Bartels uit. Hij is één van de zorgprofessionals die onderdeel uitmaken van het loket. “Wij zitten hier om in ieder geval het juiste pad uit te stippelen. Wij merken in de hele regio dat mensen het moeilijk vinden om de juiste weg te vinden. Al die mensen kunnen hier naartoe komen om er in ieder geval achter te komen wat zij moeten doen.”

Laagdrempelig
Als ergotherapeut bij Knooppunt Baarlo denkt Bartels mee over dingen die mis kunnen gaan in de thuissituatie en waar je dan zoal rekening mee moet houden. Judith Tielen is als WMO-consulent bij het inlooploket betrokken. “De mensen die hier komen hebben vaak vragen met betrekking tot de zelfredzaamheid en de participatie. Het is heel mooi om te doen, omdat ik ervaar dat het voor mensen vaak een laagdrempelige manier is om zich hier te melden”, vertelt Tielen. Namens de stichting Hulp bij Dementie is Petra Gerits aanwezig. “Hier in het inlooploket is het vooral laagdrempelig als je vragen hebt over het geheugen. Niet per se of je dementie hebt, maar hoe je ermee om kunt gaan als bijvoorbeeld je buurvrouw dementie heeft”, aldus Gerits.

Waardering
Laagdrempeligheid staat dus hoog in het vaandel. Dat telkens dezelfde professionals voor de Baarlonaren klaarzitten, draagt daar volgens hen aan bij. “Er kan heel veel gebeuren in het leven van iemand”, zegt Tielen. “Misschien plopt er een andere vraag op of is de situatie veranderd. Je ziet dan dat mensen het toch wel waarderen dat ze een bepaald contact al eerder hebben gezien. Dat maakt het ook fijn in de samenwerking."

Balletje laten rollen
Inwoners die het inlooploket hebben bezocht, verlaten De Engelbewaarder met maatwerk, verzekert Bartels. “Als iemand hier binnenkomt met een heel gerichte vraag, worden meteen de eerste stappen ondernomen. ‘Ik word geholpen’, met dat gevoel gaan de mensen naar buiten toe”, benadrukt hij. Meteen in actie komen dus, dat is wat de professionals bij het inlooploket willen. “Iemand die niet weet waar hij terecht kan, wil je echt meteen helpen. Of dat nou bij ons is of bij iemand anders, dat maakt op zich niet uit. Als het balletje maar gaat rollen.”

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Geen water voor inwoners De Bong in Baarlo

Inwoners van De Bong in Baarlo hebben donderdag enkele uren zonder water gezeten. Er heeft een leidi...

Bedrijfspand in Baarlo blijft een jaar gesloten

Twee gedeelten van een bedrijfspand aan de Hummerenweg in Baarlo worden voor een jaar gesloten. Dat ...

De eerste dorpsquiz in Baarlo: ‘Baolder in de knöp’

De eerste dorpsquiz in Baarlo heeft zaterdag plaatsgevonden. Onder de naam “Baolder in de knöp’ dede...

Komende maanden groot onderhoud aan wegen in Baarlo, Helden en Meijel

De komende maanden voert de gemeente Peel en Maas grote onderhoudswerkzaamheden uit aan enkele wegen...

Fotoboeken over expositie in De Engelbewaarder gepresenteerd

In 'De Engelbewaarder' in Baarlo werden woensdag drie fotoboeken gepresenteerd. Die gaan over de exp...

Nieuwe brochure wandelroutes langs Tajiri-knopen

De brochure met de wandelroute langs de Tajiri-knopen in Baarlo is vernieuwd. In het kader van het j...