Panningen, Netherlands

Leerlingen van De Horizon strijden voor wereldrecords

De leerlingen van basisschool De Horizon in Grashoek waren vorige week bezig met een speciale missie: het verbeteren én vestigen van zo veel mogelijk wereldrecords. Kunstenaar Pavèl van Houten nam de kinderen mee op weg naar eeuwige roem.
Youri Buis | 7 februari 2024 16:40 | Aangepast op 7 februari 2024 16:40
Of het nu gaat om het strakst-opgerolde meetlint, de meeste clicks met een handklikker of het zoveel mogelijk omdoen van elastiekjes; de leerlingen zijn druk bezig geweest. Het prikbord op het schoolplein van De Horizon zit behoorlijk vol met wereldrecords: liefst 66 in totaal.

In kaart brengen
Van Houten nam het initiatief voor de Wereldrecord Dagen. Als kunstenaar vindt hij het leuk om te meten en dingen in kaart te brengen, eigenschappen die goed passen bij wereldrecords. Het leek hem leuk om die passie te delen met kinderen en dus ging hij aan de slag. “Bijna alle leerlingen op deze school zijn nu wereldrecordhouder in iets. Ze kunnen echt laten zien waar zij goed in zijn”, aldus Van Houten.

Jury
De kinderen kregen inspiratie dankzij een stoomcursus van Van Houten. Een wereldrecord heb je natuurlijk niet zomaar in handen. Daarom hield een jury, bestaande uit leerlingen, de boel scherp in de gaten. “Dan moet je kijken of iedereen het eerlijk speelt”, legt Yinthe uit. Als er inderdaad sprake is van zuiver spel, ontvangen de recordhouders een stempel. Ook Siske nam plaats in de jury. Voordat ze tekst en uitleg geeft, verkondigt ze vol trots een gloednieuw record. “Je moest wasknijpers vastmaken aan je jas”, vertelt het jonge jurylid. “Dat heeft onze directeur gedaan en die had er 28.”

Medaille en applaus
Een vermelding in het Guinness Book zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in, maar de prestaties zijn er niet minder om. Vrijdag kwam de eerste editie van de Wereldrecord Dagen ten einde met een ereronde, waarbij de wereldrecordhouders een medaille en applaus ontvingen.

Meeste wereldrecords
Als het aan Van Houten ligt, komt er zeker een vervolg, ook op andere scholen. Die kunnen het benodigde materiaal huren bij Cultuurpad, inclusief instructievideo en stoomcursus. “Zo kunnen ze het project zelf organiseren voor een week en de uitdaging aangaan om meer dan 66 wereldrecords op hun naam te zetten”, vertelt Van Houten. Over basisschool De Horizon zegt hij: “Dit is nu de school met de meeste wereldrecords in de wereld en dát is ook weer een wereldrecord.”

Meest gelezen

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Centrum Panningen vol rook door brandend schuurtje

Bregje Deckers | 24 feb 2024 09:24

Lees ook

Vier scholen uit Peel en Maas doen mee aan ‘Kinjer-OLS’

Dit jaar nemen er vier scholen uit Peel en Maas deel aan het Kinjer-OLS, een evenement om kinderen k...

Leerlingen Bouwens gaan samenwerken in Duitsland

Leerlingen van het Bouwens van der Boijcollege in Panningen gaan samenwerken met leerlingen van de D...

De Triolier in Reuver heeft nieuw schoolplein

Goed nieuws voor basisschool De Triolier in Reuver. Er is een nieuw schoolplein geopend dat niet all...