Panningen, Netherlands

Molen Kessel terug op agenda raad

De gemeenteraad gaat zich opnieuw buigen over de verplaatsing van de molen in Kessel. Het college stelde eind vorig jaar voor om de molen te verplaatsen naar de Schijfweg-Noord, bij de schutterij. De raad reageerde kritisch en wilde antwoord op vragen.
De redactie | 9 februari 2024 13:41 | Aangepast op 9 februari 2024 13:41
Aanscherpingen
In november vorig jaar stemde de raad unaniem vóór het van de agenda halen van het voorstel. Volgens de raadsleden zaten er ‘te veel losse eindjes’ aan het voorgestelde kredietplan, dat nu is aangepast. Er is meer onderzoek gedaan, onder meer naar de windvang, maar de essentie is onveranderd: het college wil de molen verplaatsen. “Er zijn wat aanscherpingen gedaan in de onderbouwing van deze motivatie”, zegt wethouder Rob Wanten. Het gevoelige thema is daarom opnieuw op de raadsagenda gezet.

Nieuwe locatie
De molen heeft vanwege de komst van woningen al een beperkte toevoer van wind, maar nu er plannen zijn voor meer woningen in het gebied, vindt het college dat de molen er niet kan blijven. Ook de molenaars zijn vóór de verhuizing. De beoogde nieuwe locatie is aan de Schijfweg-Noord bij het schutterslokaal. Hen Verhaegen, voorzitter van de Sint Anthoniusmolen, spreekt van een ‘mooie plek’. De molengroep heeft vijf verschillende locaties bekeken en die bij het schutterslokaal bleek één van de beste. “Daar ligt de molen echt in het zicht, met een hele goede windvang. We zoeken ook de combinatie met de schutterij. Dan hoeft er bijvoorbeeld geen molenhuis gebouwd te worden”, aldus Verhaegen.

‘Spelletje gespeeld’
Tijdens een inloopavond bleek dat niet iedereen voorstander is van het plan om de molen te verhuizen. Rudy Dings woont aan de Roode Eggeweg, waar de molen nu staat. Ze is daar in april vorig jaar komen wonen, bewust met uitzicht op de Kesselse molen. “De aannemer heeft veertien jaar moeten vechten om een vergunning te krijgen en nu zou de molen verplaatst moeten worden. Ik vind het heel dubbel”, vertelt Dings. Er is ook kritiek op de communicatie vanuit de gemeente. Bewoners zouden laat of helemaal niet over de plannen zijn geïnformeerd. Omwonende Mark Schreurs heeft wel een brief ontvangen, maar die kwam twee weken te laat aan. Dings is van mening dat er dingen niet in de haak zijn. “Wij hebben het idee dat er gewoon een spelletje wordt gespeeld. Het klopt gewoonweg niet.”

Streep door bouwplannen
Wethouder Wanten snapt dat er mensen zij die de molen aan de Roode Eggeweg willen houden. “Maar we willen ook ontwikkelingen in Kessel en we hebben ook broodnodig woningen nodig.” Die woningen komen er volgens Wanten niet als de molen op de huidige locatie blijft staan. Er moeten 27 woningen worden gerealiseerd, waarvan er al vijf afvallen vanwege de hoogspanningsmasten. “Mocht de molen niet verplaatst worden, betekent dat eigenlijk een streep door de bouwplannen voor het Anthoniushof.” Volgens het college is de huidige locatie slecht voor de molen en is er bij verplaatsing daarom sprake van een win-win-situatie. Voorzitter Verhaegen sluit zich daarbij aan. “De bebouwing kan dan plaatsvinden en aan de andere kant kan de molen naar behoren functioneren.”

Monumentale status
Wat ook meespeelt in de afweging om de molen al dan niet te verplaatsen, is de monumentale status die het mogelijk zou verliezen. Momenteel is het nog niet duidelijk of die status behouden blijft wanneer de molen wordt verplaatst. De Rijksdienst voor Cultuur Erfgoed (RCE) doet hier onderzoek naar, maar dat duurt lang. Daar waar het RCE eerder aangaf dat verplaatsen een optie zou zijn, ontstond daar daarna twijfel over. “Zij willen liever het erfgoed op de plek zelf behouden. Daar zijn we nog over in gesprek”, zegt Wanten. Zolang daar nog geen duidelijkheid over is, bestaat de kans dat de molen haar monumentale status verliest. “In dat geval willen we de molen op de nieuw plek natuurlijk wel voldoende beschermen. Dan zullen we zelf een status aan de molen toekennen”, aldus de wethouder.
De gemeenteraad buigt zich in maart over de plannen. Bekijk hier een videoreportage met meer reacties.

Lees meer over:

Kessel|Sint Anthoniusmolen|Molen|

Meest gelezen

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

De redactie | 4 mei 2024 17:00

Lees ook

Na bezwaarprocedure is er een vergunning voor woon- en zorgcomplex Veersepad

Op het adres Veersepad 13 in Kessel mag een zorg- en woongebouw worden gebouwd. Er waren bezwaren te...

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De politie heeft zaterdagavond per toeval een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen in een w...

Zorgen over kabels en privacy bij woningbouw Antoniushof in Kessel

De gemeenteraad wil meer duidelijkheid over de verplaatsing van de hoogspanningskabels boven Kessel ...

Laatste Venlose kers stond in Kessel

De laatste Leenderskersenboom stond in een tuin in Kessel, maar nu is deze boom gekapt. Daarom zoekt...

Wasdroger vat vlam in Kesselse woning

Een wasdroger is dinsdagmiddag in een woning aan de Keizersbaan in Kessel in brand gevlogen. Door sn...

Paascross in Kessel opnieuw afgelast

Voor het tweede jaar op rij gaat de Paascross in Kessel niet door. Dat laat de organisator, autocros...