Panningen, Netherlands

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Een wooncomplex in een groene omgeving voor jong en oud, waar continu zorg geboden en gewaarborgd wordt. Dat is het plan die ondernemer Dominique Geerlings en huisarts Frank van Kemenade tot wasdom willen laten komen in Helden. “Voor inwoners is dit een win-winsituatie.”
Youri Buis | 19 april 2024 18:54 | Aangepast op 19 april 2024 18:54
Het complex gaat De Naober heten met als slogan ‘ZorgSaam wonen in het groen’. Beide initiatiefnemers lichtten hun idee vrijdagavond toe in Studio P&M.

Droom als kind
Geerlings, eigenaar van landgoed en golfbaan Eikenduin, werd als kind geraakt door dingen die hij zag. “Als klein jongetje zat ik op de fiets en zag ik een groot appartementencomplex. Toen dacht ik: later ga ik een complex bouwen om mensen te verzorgen. Dat idee is altijd bijgebleven”, aldus de ondernemer. De Naober moet een soort zorgboerderij worden waar onder meer 24-uurszorg en fysiotherapie geboden worden. Ook komt er een pluktuin met picknickbankjes, zodat de hele buurt daar samen kan komen.

Voorzien in probleem
Ervaring met horeca heeft Geerlings genoeg, maar met de zorgsector ligt dat anders. Hij besloot de samenwerking op te zoeken met huisarts Frank van Kemenade, die in januari na 30 jaar afscheid nam van het Pantaleon in Panningen. Volgens Van Kemenade voorziet hun concept in een groot probleem. “Mensen kunnen ook te lang zelfstandig thuis blijven wonen. Dan moeten er overhaaste beslissingen worden genomen waardoor deze mensen voorrang krijgen en anderen moeten wachten. Die situaties moeten hiermee voorkomen worden”, legt de huisarts uit.

Haalbaarheid
Met het nieuwe woonzorgconcept is er altijd serieuze zorg in de buurt. Wat echter vooral centraal staat, is het zorgen voor elkaar, stelt Van Kemenade. “Mensen willen geen grote ruimte meer, maar gezelligheid en goede zorg. Daar voorziet dit concept in.” Geerlings vertelt dat het Dorpsoverleg is uitgenodigd om gesprekken te voeren over de haalbaarheid van het idee. Diezelfde gesprekken worden ook met betrokkenen gevoerd, terwijl er al gepraat is met mensen in de omgeving. “Het meest verrassende was dat iedereen hetzelfde wil: veilig wonen, wetende dat er iemand is wanneer zij zorg nodig hebben”, zegt de ondernemer.

Zeer uniek
Wie in welke volgorde in aanmerking komt voor een plekje, moet nog worden bepaald. Een huizenbemiddelaar gaat kijken welke leeftijdsgroepen en zorgindicaties er zijn, terwijl er met de gemeente wordt gesproken over de verhoudingen. “50 procent zorgbehoevend en 50 procent niet zou ideaal zijn,” denkt Geerlings, die het concept ‘zeer uniek’ noemt. “Ik heb dit zelf nog nooit ergens in Nederland gezien”, stelt hij. Van Kemenade is het met hem eens. “Ook gezien de groene omgeving”, zo vult hij aan.

Geen tegengas
“Het is onze droom, maar de uitvoering is van de buurt”, aldus Geerlings. Op korte termijn worden de fracties van Peel en Maas uitgenodigd om de presentaties van het concept te bekijken. Die gaan daarna naar de gemeente, waarna in mei mogelijk een principeverzoek kan worden ingediend. Kritiek of tegengas hebben de initiatiefnemers nog niet opgevangen. Wel is men bang dat de gemeente wellicht gaat tegenwerken. “Als de gemeente net zo enthousiast is als de maatschappij, kan het snel gaan.”

Meer info over het concept van De Naober is te vinden op denaoberhelden.nl. De uitzending van Studio P&M met Dominique Geerlings en Frank van Kemenade is hieronder terug te kijken.

Lees meer over:

Concept|Wonen|Zorg|Studio P&M|Helden|

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

Bus vat vlam op Noorderbaan

De redactie | 23 mei 2024 08:13

Lees ook

Nieuw magazine over wonen in Peel en Maas

Wonen en Meer is de naam van het nieuwe magazine dat verspreid gaat worden in de gemeente Peel en Ma...

Ann Philipsen overleden

Ann Philipsen (74) is overleden. De Heldense was een duizendpoot op cultureel gebied. Ze was schrijf...

Werkgroepen wonen gaan woningnood aanpakken

Verschillende werkgroepen rondom het thema wonen in Peel en Maas gaan met elkaar in gesprek. Het doe...

Consendo breidt uit met zorgtak

Het Panningse bedrijf Consendo krijgt een zorgtak. Ondernemer Noortje Rutten ziet in de praktijk dat...

Oud-burgemeester voormalige gemeente Helden overleden

Ben Schellekens, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Helden, is overleden. Hij werd 86 jaar.

Dertien woningen in oude praktijklokalen VMBO-college Panningen

In de voormalige praktijklokalen van het VMBO-college in Panningen worden dertien woningen gerealise...