Panningen, Netherlands

Aanhoudingen bij internationale criminaliteitscontroles

Tijdens grote criminaliteitscontroles in Venlo heeft de politie acht aanhoudingen verricht en evenveel spookvoertuigen in beslag genomen. Dat blijkt uit cijfers die de politie donderdag communiceerde.
Youri Buis | 25 januari 2024 15:50 | Aangepast op 25 januari 2024 15:50
Ondermijnende activiteiten
De criminaliteitscontroles vonden woensdag tussen 15.30 en 22.00 uur plaats op twee locaties in Venlo en maakten onderdeel uit van het euregionale samenwerkingsverband tussen de Nederlandse en Duitse politie. De actie richtte zich met name op het opsporen van ondermijnende activiteiten, zoals het transport van verdovende middelen en het tegengaan van mensenhandel. Tegelijk met de criminaliteitscontroles werkten de Nederlandse en Duitse politie ook samen aan dynamische controles in het Noord-Limburgse grensgebied.

Aanhoudingen en boetes
In totaal werden 250 voertuigen gecontroleerd en acht personen aangehouden. Onder hen de bestuurder van een bestelbus, die rondreed met 324 flessen lachgas van elk drie kilo in de laadruimte. In een andere bestelbus werd zo’n 200 gram henneptoppen aangetroffen, net als een kledingstuk dat mogelijk gebruikt wordt bij ram- en plofkraken. Zowel de bestuurder als de bijrijder van de bus zijn aangehouden. Verder waren er nog aanhoudingen vanwege het bezit van twee kilo cocaïne, het tonen van valse identiteitspapieren en het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs.

Sommige bestuurders kwamen weg met een boete. Zo kregen drie bestuurders een verbaal voor het rijden onder invloed. Eén van hen raakte het rijbewijs kwijt. Twee bestuurders kregen een bekeuring omdat er een wapenstok en boksbeugel werd aangetroffen. Daarnaast werden ongeveer 30 boetes voor verschillende verkeersovertredingen uitgeschreven.

Signaal
Buurland Duitsland wordt gezien als een belangrijke bondgenoot om criminelen op te pakken die in het euregionale gebied opereren. Met de politieteams in aangrenzende landen wordt bepaald waarop de focus komt te liggen en hoe criminelen een halt toegeroepen kunnen worden. De structurele samenwerking is volgens de politie een signaal naar zowel de maatschappij als de rondtrekkende crimineel. “Een investering in de veiligheid van het Limburgse grensgebied is een directe investering in de veiligheid van Nederland en omringende landen”, zo laat de politie weten.

Steeds meer jongeren
De criminele drugsindustrie, bijvoorbeeld illegale productie en handel, is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Dit heeft allerlei zware criminaliteit, zoals witwassen, corruptie, bedreiging, geweld en liquidaties, tot gevolg. Daarbij ziet de politie dat steeds meer jongeren bij criminele activiteiten betrokken raken omdat er snel veel geld te verdienen valt.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Man (75) vermist in omgeving Panningen

De politie was vrijdagmiddag in de omgeving van Panningen op zoek naar een 75-jarige man die was ver...

Twee zakjes XTC gevonden in speeltuin in Reuver

Maandag zijn er twee zakjes XTC gevonden in een speeltuin in Reuver. Dat meldt de handhaving van de ...

Vandalen slopen bankje op Kaupmanshof

Op het Kaupmanshof in Helden is in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april een houten tuinbankje...

Honderd fietsendiefstallen vorig jaar gemeld

In Peel en Maas zijn vorig jaar 100 fietsendiefstallen gemeld aan de politie. In Beesel gaat het om ...

Aantal verdachten van misdrijven in Peel en Maas en Beesel toegenomen

Het aantal verdachten per 10.000 inwoners is in de gemeente Peel en Maas is afgelopen jaar met bijna...

Vermiste meisje weer terecht

Het 14-jarige meisje dat woensdagavond vermist was, is terecht. Rond 22.15 uur werd de Heldense in g...