Panningen, Netherlands

Aantal ongevallen langs Noordervaart verdubbeld sinds werkzaamheden in Meijel

De N275 tussen Meijel en Beringe. beeld: Apple Maps
Sinds de ingrijpende werkzaamheden in Meijel bezig zijn, is het aantal ongelukken op de N275/Noordervaart verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van provincie Limburg die zijn opgevraagd door Omroep P&M.
Youri Buis | 16 februari 2024 15:56 | Aangepast op 16 februari 2024 15:56
Werkzaamheden
In mei 2023 begon de gemeente aan de langdurige werkzaamheden aan de Heldensedijk, Meijelseweg en Kerkstraat in Meijel. Laatstgenoemde weg wordt opnieuw ingericht en aan de twee andere straten worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Daarnaast wordt de brug over het Kanaal van Deurne vervangen. Al met al ligt de toegang tussen de Meijelse woonwijken en het industrieterrein in Beringe ruim elf maanden dicht.

Omleiding
Het verkeer dat vanuit Meijel naar Beringe wil en andersom, heeft te maken met een omleidingsroute. Die loopt via de Noordervaart, het gedeelte van de N275 tussen beide dorpen langs het gelijknamige kanaal. Door deze omleiding is er meer verkeer op deze weg, met als gevolg meer verkeersongevallen. Zo botsten vorige week nog twee personenauto’s op elkaar, terwijl dat in januari ook al gebeurde in een file. In november kwam een vrachtwagen in botsing met de vangrail en ook in oktober ging het mis.

Aantal ongevallen verdubbeld
Sinds de omleidingsroute van kracht is, in juni 2023, hebben er minstens acht ongelukken plaatsgevonden op de provinciale weg. In de periode daarvoor waren dat er minstens vier, wat een verdubbeling betekent. Daarnaast worden niet alle ongevallen geregistreerd, omdat de kleinere gevallen meestal onderling worden afgehandeld. Die komen niet terug in de aantallen.

Geen opsplitsing
Dat de omleiding bijna een jaar duurt, heeft voor een deel te maken met de vervanging van de brug over het Kanaal van Deurne aan de Heldensedijk. Dat is een omvangrijke klus die veel tijd in beslag neemt. Tegelijkertijd heeft de gemeente ervoor gekozen om het gehele gedeelte tussen de Obelisk in Beringe en de kerk in Meijel in één keer aan te pakken. “We hadden er ook voor kunnen kiezen om het werk in drie gedeelten op te knippen, maar dan was er drie keer overlast en hinder voor het verkeer geweest”, zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Geen alternatief
De omleidingsroute via de N275/Noordervaart heeft de gemeente vooraf met de provincie en de wegbeheerder afgestemd. Vooraf was al duidelijk dat de verkeersintensiteit op deze provinciale weg zou toenemen, maar volgens de gemeentewoordvoerder was er geen andere omleidingsroute mogelijk. “In de omgeving zijn er geen andere wegen om het doorgaand verkeer over om te leiden.”

Uitloop planning
Aanvankelijk zouden de werkzaamheden tot eind maart duren, maar begin deze maand werd bekend dat de planning twee weken uitloopt vanwege de vele regenval en vorstperiode. Het actuele vooruitzicht is dat de werkzaamheden halverwege april zijn afgerond. Tot die tijd geldt de omleidingsroute, dus het is nog zo’n twee maanden oppassen geblazen op de N275 langs de Noordervaart.

Meest gelezen

Hoveniersbedrijf uit Maasbree gaat uitbreiden

Jari Janssen | 13 mei 2024 13:45

Marc Demandt wordt nieuwe rector van Het Bouwens

De redactie | 15 mei 2024 14:23

Lees ook

Omleiding vanwege wegwerkzaamheden Eikenbroeklaan in Beesel

Op maandag 13 en dinsdag 14 mei is er een omleiding actief vanwege wegwerkzaamheden aan de Eikenbroe...

Omleidingsroute voor fietsers tussen Beringe en Meijel

Vanaf maandag geldt er een nieuwe omleidingsroute voor fietsers tussen Beringe en Meijel. Dat komt o...

Afsluiting Beeselseweg wegens snoeiwerkzaamheden

Vanaf maandag 11 maart tot en met vrijdag 15 maart zal de Beeselseweg afgesloten zijn. De bomenploeg...

Opnieuw aanrijding langs Noordervaart

Een ongeluk op de N275 langs de Noordervaart tussen Beringe en Meijel heeft opnieuw voor een file ge...

Opnieuw botsing op N275

Op de N275 tussen Meijel en Beringe heeft donderdagavond een aanrijding tussen twee auto’s plaatsgev...

Werkzaamheden Meijel lopen twee weken uit

De langdurige werkzaamheden aan de Heldensedijk, Meijelseweg en Kerkstraat in Meijel duren nog wat l...