Panningen, Netherlands

Actie tegen hennep in mais- en aspergepercelen

foto: LLTB
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) slaat zoals ieder jaar de handen ineen met Provincie Limburg, Politie Limburg en Platform Veilig Ondernemen (PVO) om samen te werken aan een veiliger buitengebied. Zo worden er ook dit jaar dronevluchten uitgevoerd om hennep in Limburgse mais- en aspergepercelen op te sporen.
De redactie | 10 mei 2023 13:05 | Aangepast op 10 mei 2023 13:05
Mais- en aspergevelden zijn voor criminelen interessant om hennep op te plaatsen, omdat dit vanuit de grond niet te zien is vanwege de hoge gewassen. Daarom is het belangrijk om controles ook vanuit de lucht uit te voeren.

Criminele activiteit
“Hennepteelt tussen de mais en asperges leidt elk jaar weer tot ergernis en schade bij onze Limburgse boeren,” zegt LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg. “Als LLTB willen we deze criminele activiteit een halt toeroepen. Dat kan alleen met hulp van de agrarisch ondernemers,” aldus Rompelberg. De LLTB roept alle boeren met mais- en aspergevelden op om perceelgegevens door te geven aan de LLTB, en de velden te markeren met een oranje jerrycan.

Jerrycans
Oranje bakens, jerrycans, spelen een grote rol bij de controle van percelen. Door deze zichtbaar en herkenbaar te positioneren, is het voor de buitenwereld snel zichtbaar dat het perceel wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep. Niet alleen voor de politie vanaf de grond en vanuit de lucht, maar ook voor mogelijke henneptelers.

112 bellen
Het is te alle tijden belangrijk om verdachte situaties in het buitengebied te melden bij de politie, benadrukt de LLTB. Er wordt met klem opgeroepen om 112 te bellen zodra er bijvoorbeeld een auto het perceel oprijdt in het donker of als er (drugs)afval wordt gedumpt. Zo kan de politie snel in actie komen bij dit soort heterdaadsituaties. “Nu staat de illegale hennepteelt in the picture, maar meldingen over dumpingen in het buitengebied of inbraken in schuren komen ook nog steeds binnen bij de LLTB en politie. Blijf alert en maak er een melding van, als er zich iets vreemds voordoet. Samen staan we sterk tegen criminaliteit op het platteland,” aldus LLTB-voorzitter Rompelberg.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Verdachten aangehouden voor gewelddadige diefstal in Panningen

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor misdrijven in Panningen en Sevenum. Op 19 januari ...

Bever rukt op in Limburg: “Maak melding van schade”

Op steeds meer plekken in Limburg zorgen bevers voor overlast en schade. De populatie moet beter beh...

Man (75) vermist in omgeving Panningen

De politie was vrijdagmiddag in de omgeving van Panningen op zoek naar een 75-jarige man die was ver...

Twee zakjes XTC gevonden in speeltuin in Reuver

Maandag zijn er twee zakjes XTC gevonden in een speeltuin in Reuver. Dat meldt de handhaving van de ...

Honderd fietsendiefstallen vorig jaar gemeld

In Peel en Maas zijn vorig jaar 100 fietsendiefstallen gemeld aan de politie. In Beesel gaat het om ...

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De politie heeft zaterdagavond per toeval een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen in een w...