Panningen, Netherlands

Agora bestaat 10 jaar, oprichters schrijven boek

Het onderwijs van Agora bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd er donderdag een boek gepresenteerd over het alternatieve onderwijs dat Agora geeft. Twee oprichters en voormalig schoolleiders van Agora, Sjef Drummen en Jan Fasen, hebben het boek geschreven.
Youri Buis | 2 oktober 2023 18:02 | Aangepast op 2 oktober 2023 18:02
Mooiste onderwijsboek van 2023
Eigenlijk zijn het twee boeken. Drummen en Fasen hebben ieder een eigen deel geschreven en die zijn vervolgens samengevoegd tot één boek die je van beide kanten kunt lezen. Ooit begonnen zij met het opstarten van Agora in Roermond, Als het aan de makers ligt, is het ‘het mooiste onderwijsboek van 2023’. “Het helpt je om Agora te begrijpen zoals de leerling het beleeft. Daar gaat Sjef vooral op in, wat dan je rol is als leerkracht. Of coaches, zoals we de leerkrachten noemen”, legt Fasen uit. Hij gaat in zijn deel in op hoe je dat daadwerkelijk voor elkaar krijgt. “Zodat er goede kwaliteit geleverd wordt en zodat je er een plezierige werkomgeving voor je leraren van maakt”. De titel van zijn verhaal luidt dan ook: ‘Maak een kunstwerk van je leven’.

Handtekeningen
Op een bijeenkomst bij De Pas in Helden, één van de locaties waar Buurtcollege Agora gevestigd is, kwamen medewerkers uit het hele land bij elkaar om een eerste exemplaar te ontvangen. Het boek is in trek, zo blijkt wel uit de vele handtekeningen die gezet moeten worden. “Dit heb ik nog niet eerder zo meegemaakt!”, stelt Fasen lachend. “Het boek schrijven was al leuk, maar dat is dit ook. Het is een hele mooie dag”. Drummen heeft zijn verhaal de titel ‘Je mag geen eisen aan leerlingen stellen’ gegeven. “Ik kan niet bepalen dat een kind wiskunde móét leren. Dat kind doet dan misschien wel braaf wat ik hem vraag als leraar, maar die denkt dan: wat een verschrikkelijk vak dat wiskunde”, zo licht Drummen toe. “Wat die leraar dus moet doen, is het kind verleiden waardoor die meer honger krijgt naar wiskunde”.

Leren door kijken
In het dagelijks leven is Drummen kunstschilder en heeft hij een eigen atelier. Om zijn verhaal omtrent het boek kracht bij te zetten, heeft hij een schilderij meegenomen naar De Pas. Het kunstwerk heeft een bijzonder verhaal, want het is gemaakt door zijn 6-jarige kleinzoon Raaf, die op basisschool Den Doelhof in Meijel zit. De stof die Drummen in zijn deel van het boek beschrijft, heeft hij ook toegepast toen Raaf begon aan zijn schilderij. Hij heeft zich niet met het proces van zijn schilderende kleinzoon bemoeid. “Toen hij klaar was met zijn schilderij, zei hij: ‘opa, ik heb naar jouw schilderijen gekeken. Jij maakt eerst grote vlakken en op die vlakken schilder je nog eens’. En zo heb ik het ook gedaan. Dus hij leert gewoon door te kijken, ik hoef niks te doen”, vervolgt de mede-oprichter van Agora.

Lees meer over:

Agora|Boek|Jubileum|Helden|De Pas|

Meest gelezen

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Centrum Panningen vol rook door brandend schuurtje

Bregje Deckers | 24 feb 2024 09:24

Lees ook

Kaarsjes branden voor overleden Max op Prisma-scholen

Het is een dag met een lach en een traan. In Helden vond vrijdagochtend te uitvaart plaats van de He...

Liaan past lessen aan na dood leerling

De schoolweek op De Liaan in Helden staat de hele week in het teken van het afscheid van schoolgenoo...

Gedenkplek om overleden Heldenaar te herdenken

Op de plek waar de 6-jarige Heldense jongen gisteren om het leven kwam, is een gedenkplek ingericht....

Kind overleden in Helden

Op de Sterappel in Helden is vrijdagmiddag een kind van zes jaar overleden. De politie stelt een ond...

Dit is het boerenbruidspaar van Helden

Het boerenbruidspaar van Helden bestaat dit jaar uit Jelle Sillekens en Joyce van Lier. Daan en Jill...

Schoolplein NatuurTalent is dankzij donaties een echt speelplein

Het schoolplein voor KC NatuurTalent in Helden is vernieuwd. Met hulp van vele sponsoren heeft de He...