Panningen, Netherlands

Animal Rights eist intrekken vergunningen Egchelse varkenshouderij

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights roept op om de vergunningen voor de varkensstallen in Egchel in te trekken. Vooral de uitbreiding naar ruim 38.000 varkens aan De Horsten stuit op veel weerstand.
Youri Buis | 2 november 2023 12:02 | Aangepast op 2 november 2023 12:02
Verzesvoudiging
“Egchel telt nog geen 1.500 inwoners, maar binnen een straal van 1.700 meter worden 100.000 varkens gehouden”, zo stelt Animal Rights. Het plan is om uit te breiden naar negen stallen met in totaal ruim 38.000 varkens, een verzesvoudiging van het aantal dieren dat eigenaar Rutten Holding B.V. nu mag houden op De Horsten.

Passende maatregelen
Op 30 augustus 2023 publiceerde de gemeente Peel en Maas een ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding. Op 11 oktober diende de dierenrechtenorganisatie een (pro forma) zienswijze in tegen dit plan. De gemeente wordt gebrek aan kennis verweten. Animal Rights diende een verzoek in tot het nemen van passende maatregelen. Dat betekent volgens de stichting het intrekken van vergunde emissieruimte van de natuurvergunning voor de varkenshouderij. Ook vraagt het de gemeente Peel en Maas om de omgevingsvergunning in te trekken.

Onderdeel van beleid
Animal Rights wijst naar de aanzienlijke stikstofbelasting die het bedrijf zou veroorzaken en het overschrijden van de toegestane feitelijke dierbezetting. Die zou na de uitbreiding stijgen van 14.500 naar 23.500. De dierenrechtenorganisatie waarschuwt dat het intrekken van vergunningen noodzakelijk is als blijkt dat de natuur verslechtert. Susan Hartland, directeur van de stichting, vindt dat het intrekken van verleende vergunningen onderdeel zou moeten zijn van het provinciebeleid. “Zonder een dergelijk beleid kan de natuur niet beschermd worden en kunnen piekbelasters nooit succesvol aangepakt worden”, aldus Hartland.

Natuurbeschermers
Naast Animal Rights heeft ook Mobilisation for the Environment, een andere dierenrechtenorganisatie, zich uitgesproken tegen de uitbreiding van de varkensstallen aan De Horsten in Egchel. In oktober diende ook een groep natuurbeschermers van De Studiegroep Leudal een zienswijze bij de gemeente in. Een groot deel van Leudal heeft de status van een Natura-2000-gebied, zo schreef de studiegroep in een brief. Voor het natuurgebied vinden zij het van belang dat de gemeente Peel en Maas niet meewerkt aan de uitbreiding van de stallen.

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Terugkijken: Optocht Egchel

Egchel heeft traditiegetrouw de laatste optocht van Peel en Maas. Met wagens en groepen uit de omlig...

Judoka Mark van Dijk wint brons op eerste grandprix

De Egchelse judoka Mark van Dijk heeft voor een stunt gezorgd in Portugal door zijn eerste grandprix...

EGOpop stopt, laatste editie in 2025

Na veertien edities komt er een einde aan EGOpop in Egchel. Het grootste festival van Peel en Maas w...

Belangrijke stap voor realisatie Natuurpark De Kemp in Egchel

De realisatie van Natuurpark De Kemp in Egchel komt dichterbij. De nieuwe stichting die het park gaa...

IJspret in Egchel bij 'Bej Manders on Ice'

Voor schaats- en winterpret kun je deze maand in Egchel terecht. Café Bej Manders legt een week lang...

Archeologisch onderzoek in Egchel naar historische landweer

De afgelopen twee weken zijn er in Egchel archeologische opgravingen uitgevoerd. In het gebied rond ...