Panningen, Netherlands

Buurtbewoners uiten zorgen over komst schoolgebouw en woningen

De voetbalvelden van SV Egchel maken plaats voor een tijdelijk schoolgebouw en woningen.
In een brief aan het college van de gemeente Peel en Maas uiten buurtbewoners hun zorgen over de plannen om te gaan bouwen op de huidige voetbalvelden van SV Egchel.
Youri Buis | 17 mei 2024 15:50 | Aangepast op 17 mei 2024 15:50
Tijdelijk schoolgebouw
De club gaat fuseren met SV Panningen en dus zijn de voetbalvelden overbodig. Het plan van de gemeente is om op de plek van de velden een tijdelijk schoolgebouw te realiseren voor Buurtcollege Peel en Maas.

Verrast en verbaasd
In februari werd er een inloopavond georganiseerd om omwonenden te informeren. Zij schrijven in de brief te zijn verrast door de plannen om te gaan bouwen op de plek van de voetbalvelden. “We zijn zeer verbaasd dat de plannen al zo ver gevorderd zijn, zonder dat wij daarover zijn geraadpleegd of geïnformeerd,” zo valt te lezen. Volgens de briefschrijvers bevonden de plannen zich al in een vergevorderd stadium toen er nog moest worden gestemd over de fusie tussen SV Egchel en SV Panningen.

Alternatieve locaties
De omwonenden maken zich onder meer zorgen over mogelijke overlast van de honderden scholieren van het Buurtcollege. Alternatieve locaties zijn er volgens het college niet, terwijl omwonenden denken dat het voetbalveld aan de Minister Calsstraat en het grote leegstaande veld aan de Grootveldweg, een prima alternatief zouden kunnen zijn. Die plek is echter bestemd voor het bouwproject Pius Park. “Volgens ons zouden deze plannen zeer eenvoudig aan te passen zijn, waardoor het Buurtcollege hier perfect ingepast kan worden”, zo staat in de brief.

Goedkopere oplossingen
Verder vinden de briefschrijvers dat er te veel geld gemoeid gaat met de realisatie van het tijdelijke schoolgebouw. De gemeenteraad stelde een krediet van 425.000 euro beschikbaar voor de ontwerp- en aanbestedingsfase. Omwonenden vinden dat er goedkopere oplossingen voor handen zijn. “Er wordt grond aangekocht om een tijdelijke school te realiseren, terwijl er een nieuw Buurtcollege gebouwd gaat worden. Je zou de scholen ook op de huidige plaatsen kunnen laten doorgaan totdat de nieuw te bouwen school gereed is.” De schrijvers denken dat dit ook zal bijdragen aan een verbeterde veiligheid voor overstekende leerlingen.

Toenemende overlast
Omwonenden schrijven ook dat zij veel last hebben van geluidsoverlast, drugsoverlast en intimidatie. Ze zijn bang dat dit door de realisatie van het Pius Park zal blijven toenemen. Daarnaast vrezen ze dat er meer gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan door fietsende scholieren “die met z’n drieën of vieren langs elkaar fietsen met de telefoon in de hand.” Zorgen omtrent het verdwijnen van groen en het verblijf van eekhoorns en vleermuizen op het SV Egchel-terrein, worden in de brief ook benoemd. “Bij navraag of er wel een ecologische quickscan heeft plaatsgevonden, wordt ontkennend geantwoord.”

De gemeenteraad gaf in november groen licht voor het bouwproject en het gevraagde krediet..

Meest gelezen

Dubbele autobrand in Panningen

Jari Janssen | 14 jun 2024 09:01

Kessel-Eikse in nieuwe Videoland-serie

Jari Janssen | 14 jun 2024 08:57

Auto in brand op A67

De redactie | 13 jun 2024 20:53

Lees ook

Raad voorstander met kredietvoorstel De Kemp: “Het mag voor Egchel wel wat kosten”

De partijen in de gemeenteraad hebben dinsdagavond positief gereageerd op het voorstel voor de verbo...

Verbouwing Egchelse school blijkt na onderzoek beste optie

Het college van Peel en Maas wil het schoolgebouw van De Kemp in Egchel vernieuwen en voor een deel ...

Opkikker ambassadeurs uit Egchel krijgen speciale onderscheiding

Hayley en Jason uit Egchel hebben zaterdag op de speciale Ambassadeursdag van Stichting Opkikker een...

Judoka’s grote winnaars bij Sportgala Peel en Maas

Judoka Mark van Dijk uit Egchel heeft vrijdagavond de gemeentelijke sporttrofee van Peel en Maas ont...

Kersten wint Grote Prijs in Spanje

Lars Kersten heeft zijn eerste Grote Prijs op zijn naam geschreven. Met Viola sprong de Egchelse spr...

Experiment in Egchel: oranje zonnepanelen wekken meer stroom op

Zonnepanelen voorzien van oranje filters wekken meer stroom op dan zonder deze oranje kleur. Dat bli...