Panningen, Netherlands

Cultuurmakelaars moeten cultuur in Beesel nieuw leven inblazen

Beesel is een gemeente waar de culturele invulling beter kan. Dat vindt de gemeente zelf, dat met Sjaak Korsten en Teuntje Schouren twee cultuurmakelaars heeft aangesteld om het cultuurklimaat een impuls te geven. In Studio P&M praten ze over hun werk en doelstellingen.
Youri Buis | 15 maart 2024 17:12 | Aangepast op 15 maart 2024 17:12
Verbinden
Cultuur zit in het bloed van Korsten en Schouren gegoten. Allebei zijn ze beeldend kunstenaar en Korsten is daarnaast ook nog muzikant. Schouren werkte eerder voor culturele projecten in onder andere Venlo en Venray. Nu is ze als echte Reuverse in haar eigen gemeente aan het werk. “Het leek me een hele mooi kans om op mijn eigen manier het cultuurklimaat te verbeteren door verenigingen en kunstenaars met elkaar te verbinden”, vertelt Schouren.

Er is in de gemeente Beesel nog meer dan genoeg om te verbeteren, zien de cultuurmakelaars. “Ik denk dat wij er veel meer van kunnen maken dan er op dit moment zijn”, doelt Korsten op de verbindingen tussen verenigingen. Hij ziet dat vooral jonge kunstenaars de gemeente steeds vaker inruilen voor een plek waar kunst en cultuur een groter podium heeft. “Wij willen ervoor zorgen dat zij blijven of juist terugkomen.”

Blijven of terugkomen
Tegelijkertijd moeten die jongeren meer betrokken worden bij bepaalde verenigingen om te verjongen, vindt Schouren. Ze noemt heemkundeverenigingen, harmonieën en fanfares als voorbeeld. “Als dat gebeurt, kunnen zij blijven bestaan.” Korsten kan zich daarin vinden. Hij ziet dat verenigingen worstelen met het feit dat veel jonge mensen wegblijven. “Er gaat van alles weg en er komt niets nieuws bij”, concludeert hij.

Blijven of terugkomen. Die speerpunten moeten Korsten en Schouren in de praktijk zien te brengen. “Hoe we dat gaan doen? Dat is een goede vraag. Daar zijn we ons nu over aan het buigen en we praten veel met verenigingen. We inventariseren wat ze willen, waar ze staan en waar ze tegenaan lopen. Daarna gaan we nieuwe dingen organiseren”, aldus Korsten. De cultuurmakelaars denken aan evenementen als festivals en een straattheater, maar ook aan bijvoorbeeld lezingen en exposities. “Dat kan van alles zijn. Daarom vragen we waar er behoefte aan is”, zegt Korsten.

Netwerken
De komende periode staat kennismaken en netwerken centraal, stelt Schouren. “We willen eerst zo veel mogelijk mensen leren kennen en vervolgens mensen bij elkaar brengen met netwerkbijeenkomsten. Mensen met elkaar verbinden staat bij ons hoog in het vaandel en het allerbelangrijkste is dat er vanzelf iets gaan ontstaan.” Die netwerkbijeenkomst wordt waarschijnlijk voor juni gepland.

Meer cultuur
Korsten vindt dat de gemeente Beesel een ‘heel positieve reactie’ heeft gegeven met de aanstelling van Schouren en hemzelf. “Er moet meer cultuur komen. Ik vind dat ze dat in Beesel heel goed gedaan hebben”, zo maakt hij de vergelijking met de landelijke politiek, waar er een nieuw kabinet aankomt. Met de samenwerking tussen de twee cultuurmakelaars zit het in ieder geval wel goed. “We hebben allebei een achtergrond op een kunstacademie en zijn allebei makelaars, dus dat verbindt ons wel heel erg aan elkaar”, aldus Schouren.

Studio P&M is vanavond vanaf 18.00 uur te zien op Omroep P&M en nu al op YouTube.

Meest gelezen

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Een wooncomplex in een groene omgeving voor jong en oud, waar continu zorg geboden en gewaarborgd wo...

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt...

Kennismaken met de Klimaatburgemeester van Beesel

Peggy Kuipers is namens de gemeente Beesel de Klimaatburgemeester. Deze functie, die volledig los st...

Gemeente Beesel zet mobiliteitsenquête uit

De gemeente Beesel zet een mobiliteitsenquête uit onder inwoners, ondernemers en bezoekers. De gemee...

Jan Bouten afgelost als centrummanager: “Altijd nieuwe ideeën”

Na ruim 19 jaar centrummanager van Panningen te zijn geweest, heeft Jan Bouten zijn stokje overgedra...