Panningen, Netherlands

De Internationale Moedertaaldag: De leukste woorden uit ons Limburgs dialect

Het is 21 februari en dat betekent dat het de Internationale Moedertaaldag is. Omroep P&M ging met die gedachte de straat op en vroeg inwoners van Peel en Maas naar hun favoriete woorden uit het Limburgse dialect.
Jari Janssen | 21 februari 2024 15:01 | Aangepast op 21 februari 2024 15:01
Limburgse woorden
Woorden als fimme (boterhammen), sjóttelsplak (vaatdoek), vorket (vork), baktand (kies) en vastelaovend werden allemaal opgenoemd toen voorbijgangers gevraagd werd naar hun favoriete woord uit het Limburgs dialect. Deze woorden zijn volgens de voorbijgangers zo bijzonder omdat de meeste mensen de woorden niet herkennen.

Verdwijnen
De meeste mensen hebben het idee dat het Limburgs dialect steeds meer aan het verdwijnen is. “Je hoort het op straat, steeds meer mensen spreken Nederlands en geen Limburgs. Vaak is het Nederlands dat ze spreken ook nog slecht”, vertelt een voorbijganger. “Dit mag echt niet verloren gaan, onze moedertaal”, sluit een andere voorbijganger af.

Geen rijkstaal
Limburgs is een regionale taal, maar geen rijkstaal. Dat komt omdat het Limburgs onder Europese regelgeving valt onder artikel 2. Dat houdt in dat de overheid de taal wil behouden en het gebruik ervan stimuleert. Fries is wel een rijkstaal, aangezien het onder artikel 3 van de regelgeving valt. Dat betekent dat Fries een officieel schoolvak is en dat de media, overheid en rechtbank de taal moet gebruiken.

Lees meer over:

Limburgse taal|

Meest gelezen

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De redactie | 14 apr 2024 11:40

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Lees ook

Tweede ‘Limburgs Eige Daag’ in aantocht

Er komt dit jaar opnieuw een ‘Limburgs Eige Daag’. Dit is een dag waarop de Limburgse taal en cultuu...