Panningen, Netherlands

Discussie in de raad over geluidsmetingen De Paort

De gemeenteraad boog zich dinsdag in de commissievergadering over het tekort in de begroting voor de verbouw van MFA De Paort in Kessel. De discussie in de raad ging met name over de mogelijke geluidsoverlast.
De redactie | 23 mei 2023 22:38 | Aangepast op 23 mei 2023 22:38
De eigenaren van het Raadhuys in Kessel maken zich zorgen over de geluidsoverlast van het gemeenschapshuis De Paort in Kessel. In een brief aan de gemeenteraad vroegen ze aandacht voor het onderwerp. Er wordt gevraagd een nieuw geluidsonderzoek uit te voeren. Volgens de wethouder is dat niet nodig. Voor het MFA geldt de zogenoemde twaalf dagen regeling, zo zei wethouder Nijssen. Dat betekent dat vooraf gemeld moet worden wanneer activiteiten harder zijn dan 85 decibel. Dat zijn volgens de werkgroep van het MFA maar enkele activiteiten per jaar.

Brief
Daar denken de eigenaren van het voormalige gemeentehuis in Kessel anders over. In hun brief staat dat bij carnaval en verschillende versterkte muziek festiviteiten veel overlast wordt ervaren.

Geluidsnormen
Maar wat gebeurt er als blijkt dat het pand toch niet voldoet aan de geluidsnormen, zoals de eigenaren van de B&B schrijven? Die vraag hield de raad bezig. De VVD en PvdA/GroenLinks riepen op om deze kwestie eerst op te lossen, voordat er daadwerkelijk gestemd kan worden met het voorstel. Ze zijn bang dat er mogelijk nog hogere kosten komen, wanneer blijkt dat er geluidsmaatregelen genomen moeten worden.

Duidelijkheid
Frits Berben zei: "We moeten vooraf duidelijk hebben en weten waar we aan toe zijn." De VVD sloot zich daarbij aan. "We willen dat de geluidsnorm voldoet." John Timmermans van het CDA merkte op dat de geluidsnorm getoetst kan worden, als de vergunning wordt aangevraagd. Ook wethouder Nijssen gaf dat antwoord. Volgens de wethouder is geluidsoverlast niet aan de orde en is het binnen de wettelijke regels.
De raad kon dinsdagavond nog geen besluit nemen over de extra subsidie voor MFA De Paort. Over twee weken tijdens de gemeenteraadsvergadering en gaat het debat verder.

Lees meer over:

MFA De Paort|

Lees ook

Sloop van De Paort is begonnen

De sloop van De Paort in Kessel is gestart. Na jaren van voorbereiding kan er worden gestart met de ...

155.000 euro opgehaald voor Kessels MFA de Paort

Na een succesvolle dienstenveiling in november is er dinsdag een nieuwe mijlpaal voor MFA de Paort u...

Maandag start verbouwing De Paort

De verbouwing van De Paort in Kessel gaat maandag van start. Het gemeenschapshuis is vanaf dat momen...