HarmonicabusIn een oude harmonicabus werden deelnemers en vrijwilligers meegenomen langs historische plekken in het dorp. Gids Henk Steeghs van de Historische Werkgroep Grashoek vertelde onderweg boeiende verhalen over de geschiedenis van Grashoek, van de Romeinse tijd tot nu.
Voorzitter Toos Manders blikte trots terug op de tour. “We hebben iemand in het dorp die een grote bus heeft. Daar hebben we iedereen in gepropt,” lacht ze. “Onder leiding van Henk zijn we langs plekken gereden waar bijzondere ontdekkingen zijn gedaan.”
‘Mooie rit’
Tijdens de rit van ongeveer een uur werden er af en toe korte stops gemaakt, zodat Henk zijn verhalen kon delen. De sfeer was vrolijk en de deelnemers genoten zichtbaar. Voor veel van hen was de bustour extra bijzonder. “Ik woon op de Houwenberg. Dan is het leuk om te horen dat er onder de school nog Romeinse scherven zijn gevonden,” vertelt een van de deelnemers.
Een andere deelnemer zegt: “Het was een mooie rit. Je ziet heel Grashoek nog eens goed, vooral van bovenaf in de bus.” Weer een andere deelnemer ervaarde hoe saamhorig De Vlashof is, toen ze tijdelijk afwezig was vanwege een blessure. “Toen ik weer terugkwam, ging er een hoera op. Dat was echt geweldig.” Over de hulp die ze kreeg om in de bus te stappen, zegt ze geëmotioneerd: “Dan begin ik te janken. Maar ze trekken me gewoon aan mijn broek omhoog. Echt geweldig.”
Jan Strik is sinds het begin betrokken bij De Vlashof en werd bestuurslid. Binnenkort stopt hij. “Twintig jaar geleden heb ik meegeholpen om dit op te starten in Grashoek. Na deze week geef ik het stokje door aan mijn dochter, die het financiële stuk overneemt,” legt hij uit.
Warm hart voor elkaar
De feestweek bestond niet alleen uit de rondrit. Er was ook een meditatieochtend, een middag met Oud-Hollandse spellen en een toneelvoorstelling. Na de bustour genoten alle deelnemers van een uitgebreide lunch bij Leanzo. Manders is trots: “Als voorzitter is dit een kroon op je werk. Dat we dit al twintig jaar samen doen, is gewoon geweldig. Het is bijzonder dat dit in een klein dorp als Grashoek mogelijk is.”
De Dorpsontmoeting is voor velen in Grashoek inmiddels een tweede thuis geworden. De sfeer, de verbondenheid en de inzet van vrijwilligers maken het tot een plek waar mensen elkaar echt ontmoeten. “Ik vind het super om hier te wonen. En vooral hoe ze de dorpsopvang hier doen, vind ik gewoon bijzonder leuk,” zo verwoordt een van de deelnemers treffend.