Panningen, Netherlands

Experiment in Egchel: oranje zonnepanelen wekken meer stroom op

Zonnepanelen voorzien van oranje filters wekken meer stroom op dan zonder deze oranje kleur. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van wetenschappers. In Egchel doen daarom inwoners mee aan een proef om dit verder te onderzoeken.
De redactie | 1 april 2024 11:31 | Aangepast op 1 april 2024 11:31
Het idee is dat de oranje kleur een betere absorptie van zonlicht mogelijk maakt, zelfs wanneer het bewolkt is.
Proef
Een aantal inwoners in het dorp is geselecteerd om mee te werken aan deze proef. Eric Boonen is hier één van. Zijn huis, gelegen aan de rand van het dorp, heeft nu bij de juiste lichtinval een opvallend oranje dak dat de aandacht trekt van voorbijgangers. “Kijk eens naar die kleur! Oranje, net als onze voetbalteams in Egchel en het nationale team. Als dit betekent dat we meer energie kunnen opwekken, zelfs op bewolkte dagen, dan is het de moeite waard.” Hij kijkt uit naar de resultaten die overigens op de kermis van Egchel zullen worden gepresenteerd. “Op 25 mei zullen we zien of onze oranje getinte daken ons niet alleen beschermen tegen de regen, maar ook tegen hoge energierekeningen.” Als het experiment succesvol blijkt, kan het een blauwdruk worden voor andere gemeenschappen die streven naar duurzame energieopwekking.

Wethouder reageert
Ook de gemeente Peel en Maas is enthousiast over dit initiatief. Wethouder Erik Nijssen legt uit: “We zijn vastbesloten om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd onze gemeenschap te ondersteunen. Als we met deze gewaagde aanpak meer energie kunnen opwekken, kunnen we de energiekosten voor onze inwoners verlagen."

Ook Ron Klemann is enthousiast: "Als relatief nieuwe inwoner van Egchel ben ik enthousiast over dit gewaagde experiment met de zonnepanelen. Het idee om ze te voorzien van oranje filters klinkt misschien ongewoon, maar als het betekent dat we meer energie kunnen opwekken, zelfs op bewolkte dagen, dan sta ik volledig achter dit initiatief. Bovendien vind ik het fantastisch dat we als gemeenschap kijken naar manieren om de opgewekte energie terug te laten vloeien naar onze eigen huizen. Het zou geweldig zijn als we dankzij dit project kosten kunnen besparen en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Ik kijk ernaar uit om de resultaten te zien en ben trots dat Egchel zich vooropstelt als een innovatieve en duurzame gemeenschap."

Toekomst
Professor Elise de Vries, een expert op het gebied van hernieuwbare energie en verbonden aan deze proef, verklaart: “Dit project is een gewaagde stap in de richting van een duurzamere toekomst. Als de resultaten positief zijn, kunnen we een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we energie opwekken en distribueren.”

De testperiode loopt tot 24 mei, en de bevindingen zullen worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse kermis in Egchel op 25 mei.

Lees meer over:

Egchel|Duurzaamheid|Oranje|

Meest gelezen

Hoveniersbedrijf uit Maasbree gaat uitbreiden

Jari Janssen | 13 mei 2024 13:45

Marc Demandt wordt nieuwe rector van Het Bouwens

De redactie | 15 mei 2024 14:23

Lees ook

Buurtbewoners uiten zorgen over komst schoolgebouw en woningen

In een brief aan het college van de gemeente Peel en Maas uiten buurtbewoners hun zorgen over de pla...

Nieuw platform organiseert duurzaamheid kijktour

Een nieuw platform wil duurzaamheid op de kaart zetten in Peel en Maas. ‘DuurƧamer Peel en Maas’ is ...

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt...

Kennismaken met de Klimaatburgemeester van Beesel

Peggy Kuipers is namens de gemeente Beesel de Klimaatburgemeester. Deze functie, die volledig los st...

Opkikker ambassadeurs uit Egchel krijgen speciale onderscheiding

Hayley en Jason uit Egchel hebben zaterdag op de speciale Ambassadeursdag van Stichting Opkikker een...

Judoka’s grote winnaars bij Sportgala Peel en Maas

Judoka Mark van Dijk uit Egchel heeft vrijdagavond de gemeentelijke sporttrofee van Peel en Maas ont...