Panningen, Netherlands

Filosoof roept in Panningen op om met een positieve blik naar de wereld te kijken

Gaat het zo slecht met de wereld dan er door veel mensen wordt gedacht? Die vraag stond woensdag centraal bij een lezing van filosoof Ralf Bodelier.
Jari Janssen | 21 maart 2024 14:19 | Aangepast op 21 maart 2024 14:19
Niet zo slecht
Op uitnodiging van Ivo Joosten uit Kessel en de Bibliotheek Maas en Peel sprak Bodelier over de toestand van de wereld en hoe deze zaken door de media worden gepresenteerd. De Limburger ontleedde enkele nieuwskoppen en onderzocht met data of de berichten van de nieuwskanalen wel kloppen. Daaruit bleek dat de levensverwachting, gezondheid en het aantal mensen dat sterft door natuurgeweld of in een oorlog de afgelopen tientallen jaren aanzienlijk is gedaald. Bodelier concludeert dan ook dat het nog niet zo slecht gaat met de wereld.

Positief
Bodelier pleit er dan bij nieuwsredacties voor om meer positief nieuws te brengen. Hij sloot zijn lezing in de kapel van de paters Lazaristen dan ook af met een journaal met 'goed nieuws'. In een nagesprek werd ook de rol van de lokale media (in dit geval Omroep P&M) besproken.

Verleden
De spreker volgde de lerarenopleiding geschiedenis, deed doctoraalexamen theologie en promoveerde als filosoof. Hij doceert, geeft lezingen en leidt debatten. Ook schreef hij de boeken ‘Lang Leve de Mens’, ‘Kosmopolieten’, ‘Ecomodernisme’, ‘Tegen de angst’ en ‘Bomen hebben wortels, mensen hebben benen’.

Lees meer over:

Positieve Energie|

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Burgemeester Delissen: “Jullie brengen positieve energie”

Burgemeester Delissen heeft in haar toespraak op Koningsdag de gedecoreerden bedankt voor hun inzet ...