Panningen, Netherlands

Freek Koopmans uit Beringe toert met theatergezelschap Percossa

Muzikant Freek Koopmans uit Beringe is bezig aan een tour door Nederland. Koopmans toert niet alleen, want hij is op pad met zijn theatergezelschap Percossa. Vlak voor de show in de Frans Boermans Zaal van theater De Maaspoort in Venlo gaat hij voor Studio P&M in gesprek met Pascal Meyer.
Youri Buis | 20 oktober 2023 15:19 | Aangepast op 20 oktober 2023 15:19
Slagwerkgroep
Bezoekers van de voorstelling ‘Let Me In, Let Me Out’ wachten nog voor gesloten deuren. Freek Koopmans is op het podium van de Frans Boermans Zaal nog druk bezig met uitleggen wat die bezoekers kunnen verwachten. “Het begon als slagwerkgoep maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot theatergezelschap met ritme als taal”, zegt hij over Percosa. Er wordt vooral veel geslagen in de show. “We slaan op alles: op elkaar, op de muren van het decor en ook op drumstellen. En we zingen”. In 2022 werd Percossa uitgeroepen tot beste slagwerkgroep van de Benelux. Naast Koopmans – de enige Limburger van het gezelschap – bestaat Percossa uit twee Hagenezen en iemand uit de Achterhoek. “Ik woon in Arnhem, kom uit Beringe en we werken in Den Haag. Heel handig”, grapt Koopmans.

Raar is leuk
De voorstelling die Percossa opvoert is ontstaan uit het dialectlied dat Koopmans vorige maand uitbracht over de Maas: ‘Water noar de Maas’. De regisseur die samen met Percossa de lijnen uitzet, nam uiteindelijk het initiatief. Hij vroeg Koopmans naar wat hij altijd nog eens zou willen doen. “Ik zei: wat mij heel gaaf lijkt, is gewoon m’n liedje zingen en dat de zaal meezingt, of dat ik gewoon mijn eigen ding kan doen”, vertelt de Beringse muzikant. Volgens hem vond iedereen dat maar raar. De regisseur speelde daar juist op in. “Die dacht: raar is leuk, dus daar zijn we op doorgegaan en daar is dit uitgerold. Het is een liedje dat heel dicht bij mezelf ligt en daarom besloot de regisseur om daar iets omheen te bouwen.”

Beter dan gisteren
Aan de producties van Percossa werken al met al zo’n vijftien tot twintig man mee, van het theatergezelschap zelf tot aan de regisseur, decorontwerper, dramateur en artistiek leider. De groep is erg kritisch, dus er wordt na iedere voorstelling grondig geëvalueerd. “Goh, jij kijkt daar naar links maar moet je daar niet naar rechts kijken? Want ik kijk ook naar rechts en dan ligt de focus op jou”, geeft Koopmans als voorbeeld. “Zo zijn we met elkaar steeds bezig om de show nog beter te maken dan die gisteren was.”

Bijna uitverkocht
Na een uitgebreide rondleiding door de Frans Boermans Zaal én nadat hij een stukje van zijn eerste dialectnummer heeft gespeeld, hebben de bezoekers lang genoeg gewacht. De show in theater De Maaspoort is zo goed als uitverkocht. Koopmans en de rest van de crew halen hun kostuums uit de kast, om niet veel later de bühne in Venlo te op te stappen.

Bekijk hieronder het hele gesprek met Freek Koopmans, inclusief rondleiding en mini-optreden.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

CDA-raadslid stelt vragen over bezwaar tegen uitspraak zonnepark

Het CDA in de gemeenteraad van Peel en Maas wil weten waarom de gemeente Peel en Maas in beroep gaat...

Toneelgroep Meijel speelt twee theaterstukken tegelijkertijd

Met de show ‘De C.O.M. draait door’ gaat de toneelgroep uit Meijel op de planken staan in d’n Binger...

Geen straffen voor treinongeval waarbij Beringenaar omkwam

Er worden geen straffen gegeven naar aanleiding van het treinongeval in Voorschoten vorig jaar. Bij ...

Fietser gewond na val in Beringe

Bij een eenzijdig ongeval op de Kampweg in Beringe is woensdagochtend een fietser gewond geraakt. Ee...

Dansend uit de maat viert prins Pieter vastelaovend in Beringe

Ondanks dat de vastelaovend niet bij hem met de paplepel is ingegoten, is Pieter Kuijpers uit Bering...

Dit is het boerenbruidspaar van Beringe

Het boerenbruidspaar van Beringe bestaat dit jaar uit Geert Reinders en Eefje van Oerle-Kessels.