Panningen, Netherlands

Gemeenteraad vanavond aan zet: wordt de Kesselse molen verplaatst?

Komt er vanavond eindelijk duidelijkheid over de toekomst van de molen in Kessel? De gemeenteraad bespreekt het onderwerp in de raadsvergadering. Na meer dan 175 vragen in de raad over het onderwerp moet de knoop worden doorgehakt. Het zorgt voor een tweespalt in het Maasdorp.
De redactie | 19 maart 2024 10:21 | Aangepast op 19 maart 2024 10:21
De meningen zijn verdeeld, vanaf het moment dat de gemeente aankondigde dat de molen in Kessel verplaatst zou worden. Voorstanders willen een betere molenbiotoop voor de molen. Dat is de ruimte die de molen krijgt om goed te kunnen draaien. Op de locatie aan de Schijfweg-Noord liggen er volgens de molenaars voldoende kansen. Naast het schutterslokaal zou de molen dan komen te liggen. Op de plek van de huidige molen is dan ruimte om de nieuwbouwwijk Anthoniushof te realiseren. Tegenstanders vinden dat de molen in de kern van het dorp hoort. Volgens deze groep kan de wijk ook gerealiseerd worden rondom de molen.

Prullenbak
De wethouder denkt daar anders over. Wanneer de molen niet verplaatst wordt, gaat het nieuwbouwplan de prullenbak in. Ook zijn er dan waarschijnlijk gevolgen voor de supermarkt die dan niet de hoogte in kan bouwen.
Eind november kwam het onderwerp al in de commissievergadering. Insprekers lieten hun onvrede horen over de gebrekkige communicatie van de gemeente. De raad concludeerde dat er te veel open eindjes waren en daarom werd het voorstel van de agenda gehaald om zaken beter uit te werken. Wethouder Beukema stapte in januari op en wethouder Wanten nam vervolgens het dossier over. Het college bleef vasthouden aan het plan om de molen te verplaatsen naar de Schijfweg Noord, naast het schutterslokaal.

Locatie
Over die locatie kwamen in de commissievergadering in maart veel vragen. ´Zou dit de beste plek zijn voor de Kesselse molen?´, was een vraag die het CDA stelde. Natasja Vaasen opperde om met de Kesselnaren in gesprek te gaan over de locatie. Volgens de wethouder is er al een grondig onderzoek gedaan. Gekscherend werd het voorstel gedaan om de molen weer in Meijel te plaatsen, waar de molen in 1802 werd gebouwd. "Maar Meijel hoeft 'm niet terug", zei Sander Janssen van Lokaal Peel en Maas.

Onderzoek VVD
Het grapje toont aan dat de kwestie gevoelig ligt en dat de meningen ook na een besluit van de gemeenteraad uiteen liggen. De VVD peilde de afgelopen week naar de meningen van de Kesselnaren. Een ruime meerderheid uit dat onderzoek vindt dat de molen geen belemmering vormt voor de aanleg van een woonwijk en een nieuwe supermarkt. Ruim zestig procent van de ondervraagden vindt de nieuwe plek bij de schutterij aan de Schijfweg-Noord geen geschikte locatie.

Duidelijkheid
Vanavond is de raad aan zet om een besluit te nemen. De Kesselnaren snakken naar duidelijkheid.

Lees meer over:

Kesselse molen|Kessel|

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De politie heeft zaterdagavond per toeval een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen in een w...

Zorgen over kabels en privacy bij woningbouw Antoniushof in Kessel

De gemeenteraad wil meer duidelijkheid over de verplaatsing van de hoogspanningskabels boven Kessel ...

Laatste Venlose kers stond in Kessel

De laatste Leenderskersenboom stond in een tuin in Kessel, maar nu is deze boom gekapt. Daarom zoekt...

Wasdroger vat vlam in Kesselse woning

Een wasdroger is dinsdagmiddag in een woning aan de Keizersbaan in Kessel in brand gevlogen. Door sn...

Paascross in Kessel opnieuw afgelast

Voor het tweede jaar op rij gaat de Paascross in Kessel niet door. Dat laat de organisator, autocros...

Nu molen wordt verplaatst is de weg vrij voor woningbouw

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met het bestemmingsplan voor de wijk Antoniushof in Kessel, gaa...