Panningen, Netherlands

Grip op geld: schuldhulpverlening

Het aantal mensen dat moeite heeft om de energierekening en de kosten van het dagelijks leven te kunnen betalen, stijgt. Dat zegt Nicole Soudant op Omroep P&M.
De redactie | 23 maart 2023 15:23 | Aangepast op 23 maart 2023 15:23
"Iedereen kent de inflatieprocenten inmiddels wel. Er zijn inmiddels wel wat regelingen die de mensen kunnen helpen. Er is een gemeentelijk steunfonds in het leven geroepen. Waar mensen hulp nodig hebben, dan kunnen zij zich melden bij de Wegwijzer van Vorkmeer", zo zegt Soudant in een nieuwe aflevering van Grip op Geld.

Veel vragen bij de Wegwijzer
De Wegwijzer krijgt veel vragen: "Wij krijgen 2500 vragen per jaar. Dat zijn er veel en de vragen gaan over verschillende zaken." Dat aantal is de afgelopen tijd gestegen. "Het aantal vragen over minimaregelingen is vorig jaar gestegen tot 700. Dat waren een jaar eerder 350. Die aantallen zijn enorm."

Vroegsignalering
Schuldhulpverlener Kim Wijkstra vertelt dat gemeenten verplicht zijn om een vroegsignalering uit te voeren. De gemeente krijgt van vaste lasten maatschappijen als woningbouwcorporaties, energiemaatschappijen en zorgverzekeraars een melding bij betalingsachterstanden tussen twee tot drie maanden. Naar aanleiding van de melding komt de gemeente in actie. "We gaan op huisbezoek, bellen de persoon of sturen een brief. Dat is per situatie anders."

Kaarten
Met speciaal ontworpen kaarten proberen ze in gesprek te gaan met inwoners. Ook mensen die nog geen problemen hebben, kunnen contact opnemen met een schuldhulpverlener: "We kunnen mensen advies geven, ook preventief. Wij helpen waar dat nodig is, ook wanneer iemand nog geen betalingsachterstanden heeft", aldus Wijkstra.

Lees meer over:

Grip op Geld|

Meest gelezen

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Panningse kapster stopt met zaak en gaat op reis

De redactie | 4 mrt 2024 14:56

Vrouw (20) vermist in Panningen

Youri Buis | 4 mrt 2024 21:48

Lees ook

Grip op Geld: Armoede-actie en Weerter minima

In een nieuwe uitzending van Grip op Geld wordt de actuele situatie besproken rondom armoede in de r...

Nieuw programma: Grip op Geld

Omroep P&M zendt vanaf woensdag 26 oktober tweewekelijks het programma Grip op Geld uit. In dit prog...