Panningen, Netherlands

Het jaar 2023 van Teun Heldens en Mustafa Amhaouch

Mustafa Amhaouch en Teun Heldens aan tafel bij Pascal Meyer. foto: Geert Wijnands
In de talkshow ‘Met P&M het jaar uit’ schuiven hoofdrolspelers van het afgelopen jaar nog één keer aan om terug te blikken op 2023. Ook op politiek gebied gebeurde er veel. Voormalig Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) en de toekomstig burgemeester van Heeze-Leende, Teun Heldens, vertellen erover.
Youri Buis | 30 december 2023 14:50 | Aangepast op 30 december 2023 13:37
Jongste burgemeester
Als de minister van Binnenlandse Zaken akkoord heeft gegeven en koning Willem-Alexander zijn handtekening heeft gezet, wordt Teun Heldens vanaf 1 februari 2024 de burgemeester van de Brabantse gemeente Heeze-Leende. Met 30 jaar wordt hij de jongste burgemeester van Nederland. Momenteel wordt hij nog gescreend om uit te sluiten dat Heldens iets op zijn kerfstok heeft. Dat is wel het laatste waar de Meijelse politicus zich zorgen om maakt. “Ze mogen komen kijken, dan krijgen ze koffie”, grapt hij. Als hij daadwerkelijk burgemeester wordt, gaat voor Heldens een droom in vervulling. “Iets wat ver weg als stip op de horizon stond. Als optie. Het hoefde niet per se, want dan lukt het je dus niet.” Toen hij benaderd werd, ging hij zich in het ambt verdiepen en begon het te kriebelen.

Oriënteren
Daar waar de politieke carrière van Heldens als een speer gaat, daar doet Mustafa Amhaouch juist een stapje terug. Sinds januari 2016 was hij Tweede Kamerlid. Nadat op 7 juli het kabinet Rutte IV viel, besloot hij zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Hij heeft meer ambities dan alleen politiek. Met zijn verleden in het bedrijfsleven – Amhaouch werkte voordat hij de politiek in ging 20 jaar bij ASML – liggen er genoeg uitdagingen. “Maar openbaar bestuur zou ook een richting kunnen zijn”, zo refereert Amhaouch naar zijn werk als politicus. De Panningenaar is volop bezig met oriënteren. “Je hebt ook nog functies waarin het bedrijfsleven en de overheid bij elkaar komen. Die zoektocht ben ik nu aan het aftasten.”

G-team
Amhaouch heeft sowieso al iets om zich op te focussen, namelijk het voorzitterschap van Bevo Hc. Tijdens dat werk ziet het voormalig Kamerlid mooie dingen. “We proberen in onze missie energie aan talent te koppelen. We hebben het G-team met ruim 20 mensen die iedere week aan het sporten zijn door een team van begeleiders. Zij hebben affiniteit met handbal, maar komen ook uit de zorg. Die doen dat op een prachtige manier.”

Loslaten en opbouwen
Heldens gaat Peel en Maas voor langere tijd achter zich laten. Wat hij het meest gaat missen? “Je hebt hier tien jaar overal rondgereden. Je kent bij wijze van spreken elk straatje en elk verhaal achter elk pand. Overal waar je voorbijloopt, heeft een geschiedenis. Dat zal ik ook los moeten laten om dat op een andere plek weer op te bouwen.” Dat hij daar als waarnemer wethouder van Nederweert al enigszins aan heeft kunnen wennen, helpt mee. Heldens kijkt uit naar zijn nieuwe baan in Heeze-Leende. “Ik vind het ontzettend leuk om naartoe te gaan. Maar mijn hart ligt toch ook nog steeds een stukje hier.”

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Speciale uitzending ter nagedachtenis aan Ann Philipsen

Vanwege het overlijden van Ann Philipsen (74) zendt Omroep P&M dinsdagavond een ingelaste talkshow u...

Bekerfinale Bevo live op Omroep P&M

Omroep P&M zendt zaterdagmiddag de bekerfinale van Bevo Hc live uit op tv. De Panningse ploeg speelt...

Podcast: het nieuws van week 11 in Peel en Maas en Beesel

In de podcast ‘De week van P&M Vandaag’ blikken we binnen 10 minuten terug op het belangrijkste nieu...

Mustafa Amhaouch stopt bij Bevo Hc: “Momentum om stokje over te dragen”

Na ruim negen jaar komt er een einde aan de carrière van Mustafa Amhaouch als voorzitter van Bevo Hc...

Eerste hulp bij… werken bij Defensie

Een nieuwe aflevering van de podcast ‘Eerste hulp bij…’ is vrijdag verschenen. In aflevering twee va...

Dit zie je vandaag op Omroep P&M

De laatste vastelaovesdag volg je bij Omroep P&M met optochten, muziek en veel sfeer.