Panningen, Netherlands

Jan Bouten afgelost als centrummanager: “Altijd nieuwe ideeën”

Na ruim 19 jaar centrummanager van Panningen te zijn geweest, heeft Jan Bouten zijn stokje overgedragen. Petra Verbugt is sinds januari zijn opvolger. In Studio P&M praten de voormalige én huidige centrummanager over hun werk en de wisseling van de wacht.
Youri Buis | 5 april 2024 17:46 | Aangepast op 5 april 2024 17:46
Schilder
Jan Bouten maakte vorig jaar bekend te stoppen als centrummanager van Panningen. Die functie had hij sinds 2005, maar lang daarvoor zette hij zich al actief in voor de Panningse binnenstad. Het begon allemaal als schilder, een jaar of 50 geleden. Vervolgens verkocht hij jarenlang Perzische tapijten en werkte hij bij de brandweer. Ook buiten Panningen drukte Bouten zijn stempel. Zo richtte hij onder meer de buurtvereniging in Beringe op.

Goed plan
Organiseren heeft altijd in zijn bloed gezeten. Wel benadrukt Bouten dat hij dat nooit alleen heeft gedaan. “Het voordeel is dat ik altijd heel goede mensen om me heen heb kunnen krijgen om het enthousiasme over mijn plannen op over te brengen”, zegt hij in Studio P&M. “Als je een goed plan hebt en je maakt mensen enthousiast, dan staan ze erachter en voelen ze zich ook een beetje vereerd om het mee op te pakken.”

Veel werk
Toch ontkwam Bouten er niet aan om ook regelmatig bij te sturen, zoals een echte organisator betaamt. “Je zou het zo niet zeggen, maar er is best veel werk aan. Dat kan Petra in die drie maanden denk ik al beamen”, aldus de voormalige centrummanager met een knipoog naar zijn opvolger. Petra Verbugt was eerst eigenaresse van een kinderzaak en werkte daarna als assistente van Bouten. Inmiddels is ze alweer drie maanden de nieuwe centrummanager. “Het klopt inderdaad wat Jan zegt”, lacht Verbugt.

Sfeer en beleving
“Iedere week gebeurt er wel iets dat niet gepland was. Maar dat houdt het juist ook enorm leuk”, vertelt Verbugt. Omdat ze eerst als assistent-centrummanager heeft gewerkt, is ze goed ingewerkt. “Ik heb gemerkt dat vooral samenwerken erg belangrijk is. Ook richting de toekomst, dat het winkelcentrum ook voor de jeugd aantrekkelijk is en blijft”, zegt Verbugt. Er liggen meer plannen voor de komende tijd. “Verder willen we inzetten op sfeer en beleving, zowel in de winkels als in het centrum zelf. Dat speelt nu, maar is ook de toekomst van het winkelen. Denk bijvoorbeeld aan aankleding.”

In the picture
Intussen praat haar voorganger nog altijd vol energie over het centrum in Panningen. Als Bouten een filmpje te zien krijgt met ondernemers die lovende woorden voor hem over hebben, wordt hij stil. ‘Jan wist altijd wat er de komende jaren moest gebeuren’, zo klinkt het onder meer. De hoofdpersoon zelf blijft bescheiden. “Ik was altijd wel bezig met nieuwe ideeën. Ik was ervan overtuigd dat Panningen elke maand wel een keer in the picture moest komen”, vertelt Bouten, die snel een voorbeeld paraat heeft. “De Midnight Shopping heeft Panningen een ontzettende boost gegeven. Er waren zelfs mensen op de camping die vroegen wanneer de Midnight Shopping weer was, want dan zouden ze voor dat moment gaan boeken.”

Warm bad
Voor de ondernemers en marktverkopers in Panningen is Verbugt dus het nieuwe aanspreekpunt. “Je wil een kapitein op het schip houden. Petra is geen onbekende in Panningen en duikt er volledig in. Alle lof”, aldus Bouten, die met klem adviseert om in te blijven zetten op evenementen in de kern. Verbugt stapt in ieder geval in een warm bad. “Jan heeft echt een prachtig centrum neergezet en daar mag hij enorm trots op zijn.”

Het volledige gesprek met Jan Bouten en Petra Verbugt is te zien in Studio P&M.

Meest gelezen

Dubbele autobrand in Panningen

Jari Janssen | 14 jun 2024 09:01

Kessel-Eikse in nieuwe Videoland-serie

Jari Janssen | 14 jun 2024 08:57

Jeugdvierdaagse Peel en Maas gaat van start

Jari Janssen | 19 jun 2024 15:48

Lees ook

Deel van Panningen zonder water vanwege waterlek in centrum

Een deel van Panningen zit momenteel zonder water. In de kelderboxen van Passage de Pit is een water...

Geen nominaties en publieksprijs bij uitreiking Cultuurprijs Peel en Maas

De organisatie van de Cultuurprijs Peel en Maas maakt geen nominaties meer bekend voor de prijs. Ook...

Moeder van het jaar verkozen in Panningen tijdens Moederdag

Het afgelopen weekend stond natuurlijk in het teken van Moederdag. Karin Jacobs en centrummanager Pe...

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Een wooncomplex in een groene omgeving voor jong en oud, waar continu zorg geboden en gewaarborgd wo...

Motto Jan Bouten vereeuwigd in centrum

Bij zijn afscheid als centrummanager heeft Jan Bouten zijn slogan ‘samenwerken maakt het verschil’ v...

Vragenlijst over verkeersproeven in centrum Panningen

De gemeente doet onderzoek naar de effecten van de verkeersproeven die het afgelopen half jaar werde...