Panningen, Netherlands

Kesselse molen wordt verplaatst naar Schijfweg-Noord

De molen in Kessel wordt verplaatst naar de Schijfweg-Noord. Een meerderheid van de raad ging akkoord met het voorstel van het college om voor de verplaatsing 823.000 euro uit te trekken.
De redactie | 19 maart 2024 21:21 | Aangepast op 19 maart 2024 21:21
De verplaatsing van de Sint Anthoniusmolen is nodig om 27 woningen te bouwen. De komst van deze wijk, Anthoniushof, kan niet doorgaan als de molen blijft staan. De standaardmolen zou met de komst van woningen in dit gebied onvoldoende ruimte hebben om goed te kunnen draaien.

Tegenstanders
De VVD is tegen de verplaatsing. “Als de molen naar de Schijfweg-Noord wordt verplaatst, gaat het hele gebied op slot”, vindt raadslid Kevin Steeghs. Hij verwijst daarmee naar ondernemers in dit gebied die niet zouden kunnen uitbreiden met de komst van de molen. Volgens Lokaal Peel en Maas, CDA en PvdA/GroenLinks is dat wel mogelijk. De raad heeft bevoegdheden om een uitbreiding van aardappelschilbedrijf Bex mogelijk te maken.

De VVD bracht een voorstel in om de molen niet te verplaatsen en om een afwijkingsmogelijkheid in het omgevingsplan op te nemen. Volgens wethouder Rob Wanten is dat niet mogelijk. “Je kunt niet de omstandigheden van molen verbeteren en woningen toevoegen.” De D66-fractie gaf aan niet overtuigd te zijn en daarom tegen het voorstel te stemmen. Lokaal-raadsleden Joep Hermans, Tiny Valckx en Lincy Bruynen stemden ook tegen. "Ik ben voor woningbouw, maar niet ten koste van alles", aldus Hermans.

Verdeeldheid
De verhuizing van de molen verdeelde de meningen van de Kesselnaren de afgelopen periode. Theo Heijnen, een van de gediplomeerde molenaars in Kessel, zei aan het de start van de vergadering dat de molengroep zou stoppen, wanneer de molen niet verplaatst zou worden. Op de huidige plek kan de molen onvoldoende draaien, vinden de molenaars. “Handhaven op de huidige plek betekent een einde van het draaien van de molen.” Rudy Dings, een van de bewoners van de Roode Eggeweg waar nu de molen staat, riep juist op tot het behouden van de molen op de huidige plek.

Duidelijkheid
Met het instemmen van een verhuizing komt er na maanden duidelijkheid. Eind vorig jaar werd een voorstel van de raadsagenda gehaald, omdat er te veel losse eindjes waren. Verantwoordelijk wethouder Machteld Beukema stopte in januari, waarna wethouder Rob Wanten het dossier overnam. Op de nieuwe locatie komt de molen naast het schutterslokaal te liggen.

Meest gelezen

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De politie heeft zaterdagavond per toeval een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen in een w...

Zorgen over kabels en privacy bij woningbouw Antoniushof in Kessel

De gemeenteraad wil meer duidelijkheid over de verplaatsing van de hoogspanningskabels boven Kessel ...

Laatste Venlose kers stond in Kessel

De laatste Leenderskersenboom stond in een tuin in Kessel, maar nu is deze boom gekapt. Daarom zoekt...

Wasdroger vat vlam in Kesselse woning

Een wasdroger is dinsdagmiddag in een woning aan de Keizersbaan in Kessel in brand gevlogen. Door sn...

Paascross in Kessel opnieuw afgelast

Voor het tweede jaar op rij gaat de Paascross in Kessel niet door. Dat laat de organisator, autocros...

Nu molen wordt verplaatst is de weg vrij voor woningbouw

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met het bestemmingsplan voor de wijk Antoniushof in Kessel, gaa...